Chiftele la cuptor

886

Îmi plac mult chiftelele dar știm cu toții că nu-s cea mai sănătoasă carne din lume: carne tocată prăjită-n ulei încins. Gustos (dacă-s făcute bine) dar nesănătos. Putem schimba asta. Adică le putem face gustoase dar ceva mai sănătoase. Știți cum? Simplu: încingem bine cuptorul și-l folosim în locul băii de ulei. Iată:

Aveți nevoie de o tavă (plus una dacă alegeți să faceți garnitura pe care v-o arăt aici, respectiv bănuții din cartofi, tăiați cât de subțiri, stropiți cu puțin ulei de măsline și presărați curozmarin sau cimbru), de foaie de copt și de materia primă. Eu am folosit carne de pui, tocată. Am amestecat un kilogram de carne de pui cu două linguri de pesmet, două ouă, o mână de frunze de pătrunjel tocate mărunt, câteva frunze de mărar tocate mărunt și acestea, puțină sare, puțin coriandru măcinat, un cățel de usturoi tocat fin-fin.

Am format chiftelele și le-am pus pe foaia de copt. Am pus tava-n cuptorul încins (200 de grade Celsius) și am redus temperatura la 180 de grade. Am lăsat chiftelele 18 minute în cuptor.

La jumătatea timpului am pus în cuptor și bănuții din cartofi.

Am făcut un sos fin din iaurt (trei linguri) bătut cu o lingură de ulei de măsline extravirgin și o pișcătură de mărar tocat.

Am pus sosul peste chiftele.

Atât. Să fiți sănătoși.

Rețeta e inclusă în meniul Farfurii curate. Foto: Cristian Burz, Adi Hădean.

Join the Conversation

  1. Adi, o idee pentru chiftele de pui – poti sa adaugi un cartof mic fiert in coaja si ras, un morcov mic ras si un dovlecel mic (sau o jumatate) tot ras.

    Am gasit reteta asta in revista de la Kaufland :-)) si de atunci nu am mai facut alt fel de chiftele, sunt preferatele familiei.

    Multumesc pentru toate retetele, iti citesc blogul cu mare placere si experimentez; chocolate lava si rulou cu dovleac sunt favoritele pana acuma.

    1. Adi Hădean Author says:

      e bună ideea pentru gust dar scopul e să le fac mai ușoare, nu mai încărcate (vrem să le mănânce și copiii). :)

  2. astea vor intra in meniul de sarbatori (numa’ ce-mi faceam planul ce-as gati bun:))
    cred ca-s asa de bune neprajite in ulei!!!

    multumim
    spor mult!

    1. Adi Hădean Author says:

      o să-ți placă:)

  3. Florea Andrei says:

    …sa fiti sanatosi !

  4. io le mai fac pe tigaia grill, fara ulei! si sunt foarte bune, doar ca sunt plate…gen frikadelle.

  5. Si eu fac chiftelele la cuptor de ani de zile, dar motivul principal pentru care am început a fost, în cazul meu, că urăsc să prăjesc în tigaie, din cauza mirosului si pentru că mi se murdăreste aragazul :) Oricum, eu am două variante: ca tine, chiftele pe hârtie de copt, sau pun toată compoziția în tava de chec si o coc la cuptor ca pe o ruladă, ca pe un drob.

    1. …la cuptor cu branza :D

    2. Absolut delicioase si cat de sanatoase se poate. Si mi-a placut mult ideea cu banutii si cu iaurtul. Uite asa le faci mancare de Mac acasa. Si sanatoasa. Trebuie sa ma apuc sa-mi strang la un loc toate retetele tale minunate – ori ai vreo carte (chiar si in plan?) cu mancaruri pentru copii? Am un piticut pe drum si in vreo 2 ani incep sa le pun in practica :).

      Si eu le fac asa de cativa ani, pentru ca nu suport ideea si experienta prajelilor in baie de ulei. Dar recunosc ca uneori ma gandesc cu jind la alea a lui maica-mea, prajite-n ulei :).

      Ca si Deea, cand ma grabesc tare le pun in tava de chec, dar atunci mai adaug si niste branza rasa si legume de toate felurile in compozitie.

  6. acum stiu ce mananc in weekend;-)

  7. simplu, sanatos, gustos … adica perfect, am sa le fac cat de curand, cu tot cu sosul de iaurt :o)
    multumim pentru toate ideile tale!!

  8. Eu am facut deja chiftele in cuptor, dar nu sunt prea multumita de rezultat. Au iesit putin mai bine cand le-am adaugat o lingura de ulei in compozitie, dar tot nu se compara cu „the real deal”.

    Ma tot gandesc daca friteuza aia, care foloseste doar o lingura de ulei pentru a praji alimente (sper ca nu fac reclama) nu ar fi o alternativa mai buna. Oare o fi meritand, are cineva pe aici? Sau am auzit ca exista tot felul de cuptoare profesionale, cu ventilatii si mai stiu eu ce. Dar asta ar implica sa imi schimb cuptorul actual, care e destul de nou si deja electric, doar ca nu sunt prea multumita de el.

    Probabil ca nu e bine sa le dai prea multe prajeli copiilor, insa exista o gramada de „cuisines” (portugheza, italiana – Sicilia) in care se prajeste foarte mult in baie de ulei si, culmea, sunt considerate foarte sanatoase, „mediteraneene”. Bine, se prajeste mai ales peste sau legume.

  9. Pentru reteta asta,…te pup! Nu am papat chiftele de cel putin 10 ani tocmai pentru faptul ca sunt toxice, eu avand o operatie pe panc. Fiind din carne de pui si neprajite in ulei, nu cred ca ar avea ce sa-mi cauzeze. Uite ca nu mi-a dat prin cap sa le coc in cuptor. Am vazut ca ai retete sanatoase, drept pentru care am sa tin aproape.

  10. Felicia Chirila says:

    BUNA RETETA DE CHIFTELE LA CUPTOR,IN ULTIMUL TIMP FOLOSESC CARNE TOCATA DE CURCAN,MI SE PARE MAI USOARA. O SA INCERC SI PARJOALE LA CUPTOR

  11. Buna idee! eu fac deja asa cirnatii prajiti! ies foarte gustosi si nu curge uleiul din ei!
    de ce nu si chifelutze??
    multumesc frumos,Adriane

    1. Cârnați din aia care normal sunt cruzi pt grătar? ?? Ca de ex de la killer a ți făcut în cuptor???

  12. daniela isaila says:

    le-am incercat aseara, cu carne de porc, si au iesit super. o sa incerc si cu pui
    multumim pt idei

    1. Adi Hădean Author says:

      daniela, cu drag:)

  13. ooo, deja ma simt salvata ca nu mai trebuie sa stau in fatza tigaii si sa tot prajalesc.

    multu Adi, pentru reteta! mi-ai usurat munca! :)

    Sarbatori fericite alaturi de cei dragi tie!

  14. ps: tocmai sunt gata. au iesit foarte buuuuneeeee! :D atata ca le-am lasat mai mult la cuptor. probabil din cauza ca sunt din carne de porc le ia mai mult timp sa se rumeneasca :) sau cuptorul meu e mincinos si cand „zice” ca e la 200 de grade C, e la mai putin :D

    1. Adi Hădean Author says:

      maryanne, felicitări:)

  15. Sunt foarte bune si le plac mult si copiilor. Eu le-am inlocuit de ceva vreme pe cele prajite in ulei si am incercat si cu pui, curcan sau vita si merge cu oricare.

  16. PERFECTE!!! Multumesc pentru reteta, au iesit cele mai bune chiftele pe care le-am facut vreodata !!!!

  17. am plecat la bucatarie… :) multumesc pentru inspiratie ! si nu e vorba doar de reteta asta

  18. am incercat si eu azi reteta de la tine a iesit foarte bun,cartofi au fost o nebunie,multumesc mult pt reteta

  19. Foarte bune!
    Eu le-am facut din carne de curcan.:)
    Multumesc, Adi Hadean!:)

    1. Adi Hădean Author says:

      cu bucurie:)

  20. Super simplu si gustos!!!!!Multumim, Adi!!!

  21. De ceva vreme doar aşa le fac şi eu.Super bune,iar cu sosul de iaurt…perfect! Le-am mai copt şi-n aparatul ăla cu aer cald,pe gratar,trebuie întoarse,da-s bune.Da-i mai simplu la cuptor!Foarte fain!

  22. Camelia says:

    Au iesit foarte bune la gust, insa cred ca am gresit undeva pentru ca sunt foarte uscate. Imi poti spune de ce? Am urmat reteta pas cu pas si nu-mi dau seama.
    Multumesc Adi.

  23. Adrian Rusu says:

    Multumesc Adi ! O reteta super buna.
    Nu stiu daca am facut bine , sau nu , dar eu am imbogatit sosul din iaurt cu un pic de zeama de lamaie …

  24. Am incercat multe retete de la tine….toate au iesit foarte bune,mai ales papanasii.Copiii si sotul meu vor mereu pananasi ca a lui Hadean :)))
    Acum incercam chiftelele la cuptor,sigur o sa iasa foarte bune.

  25. Au iesit foarte bune,farfuria arata exact ca si a ta,dar la tine lipseau muraturile..Al meu sot nu poate fara muraturi.Multumesc pentru reteta.Sotul meu a spus ca trebuie sa te intalneasca si sa iti multumeasca,ca de cand fac retetele tale mananca mai bine….)))Doamne ce am mai ras amandoi!!

  26. Nastase Teodor says:

    Delicioase !!!
    >>Carne, amestec porc cu vita , 200 de grade , rumenite , mancate imediat ce au fost puse pe masa … un pahar cu vin ,chiar doua !!! …asteptam sa inceapa meciul …Simona Halep -Kuznetsova!!!
    Multumesc Adi Hadean !!!

  27. Salut Adrian,

    Cartofii se curăță?
    Sau îi feliem direct ?

    Mulțumesc !

  28. Adi, imi poti spune daca merg si cu carne tocata de vita? Si daca da, ce tip de carne de vita/vitel (pulpa, muschi, ceafa etc) e mai frageda si merge tocată mai bine pentru copii? Mulțumesc.

  29. faina idee. cautam o reteta mai usoară si care sa fie si pentru bebe. timpul imi scapă printre degete. voi incerca astazi si revin cu impresii. multa sanatate !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close