Mai zilele trecute am intrat în piață cu gândul că o să-mi cumpăr ridichi, leurdă, caș, eventual alte câteva verdețuri pe care să le pun într-o salată. Soarta însă m-a dus pe lângă vitrina unei măcelării. În vitrină, niște coaste faine, potrivit de groase, fără grăsime la exterior, cu foarte puțină grăsime la interior. Practic, m-au implorat să le iau cu mine. Ceea ce am și făcut.
Portocale aveam acasă. Primul meu gând a fost să marinez coastele un ceas-două în suc de portocale dar lucrurile au evoluat parcă singure și n-a mai fost nevoie. Am pus coastele pentru poză în tava pe care o vedeți, ele s-au simțit atât de bine acolo încât nu le-am mai scos până aproape de final. Am stors peste ele zeama portocalelor…
…am făcut o pastă din piper, puțin anason, sare grunjoasă și miere…
…am subțiat pasta cu zeamă de portocală…
…și am uns bine carnea.
Am încins cuptorul la 200 de grade Celsius (îmi folosesc grătarul pe post de cuptor) și am pus în el tava învelită cu folie de staniol. Am lăsat-o acolo o oră, reducând temperatura la 180 de grade după primele zece minute.
Am scos apoi coastele și le-amținut pe grillul încins, să prindă crustă. Cinci-șase minute.
În timpul ăsta am făcut salata (leurdă, ceapă verde, caș proaspăt, ridichi, castravete, ciuperci marinate).
Cloastele au ieșit fragede și aromate, iar faptul că le-am lăsat să se odihnească zece minute înainte de a le tăia a fost de ajutor, toate sucurile din carne întorcându-se la locul lor.
Parcă văd că unii ditre voi întreabă: cum..ciuperci marinate? Simplu: ciupercile champignon se spală sub șet de apă apoi se taie în lamele subțiri și se amestecă bine cu oțet blasamic (o parte), ulei de măsline(două părți), sare și piper. Se lasă să stea un sfert de oră și gata, sunt marinate și gustoase.
Gata, că m-am cam întins cu povestea.
Să fiți sănătoși.