La cererea publicului spectator, iată, postez aci (cum am făcut deja pe Facebook ) trei rețete de sosuri pe care le folosesc frecvent la grătare, mai ales acum, vara. Merg perfect, se potrivesc de parcă pentru asta ar fi fost inventate (de fapt pentru asta au fost inventate). Iată-le:
Sosul roșu picant
300 gr roșii decojite, în conservă
3 ardei grași
20 ml ulei de măsline extravirgin
1 ardei iute
30 gr zahăr
5-6 gr sare
o pișăctură de piper proaspăt zdrobit
o linguriță de busuioc uscat
100 ml apă
Ardeii se curăță și se toacă mărunt, se pun în același vas (oală) cu restul ingredientelor și se mixează cu blenderul, aproximativ un minut. Se pune oala pe foc mic și se lasă să scadă la jumătate (durează 35-40 de minute dar sosul stă în frigider și o săptămână, mai ales dacă-l închizi într-un borcan cu filet, bine strâns)
Sosul merge bine cu orice fel de carne roșie, chiar și cu carne de pui sau pește, ba chiar și cu legumele la grill.
Sosul roșu pentru carne grasă (coaste, piept de porc, pulpă de miel, ceafă, fleică, piept de pui cu piele, pulpe de pui cu piele)
Acesta e un sos pe bază de gem. Eu l-am făcut cu gem de zmeură dar cred că merge la fel de bine și gemul de vișine ori cele de căpșuni, frăguțe sau afine.
300 gr gem de zmeură
300 ml suc de roșii
1 ardei iute (foarte iute)
100 ml apă
Se toacă ardeiul foarte mărunt, se amestecă în sucul de roșii în care dizolvați gemul. Lăsați oala în care aveți povestea asta să stea pe foc mic o jumătate de ceas, timp în care sosul se va reduce până la 2/3 din cantitatea inițială.
Sosul alb, răcoros
Acest sos e perfect în zilele fierbinți, merge cu pui, pește ori cotlet la grill dar și cu mușchiul de porc în crustă de piper ori cu mușchiul de vită făcut corespunzător. Iată rețeta:
400 ml iaurt de bivoliță+capră ori bivoliță+oaie (cei de la Napolact au așa ceva în ofertă, găsiți în orice supermarket)
100 ml ulei de măsline extravirgin
o linguriță de sare (nu plină, așa, cu simț de răspundere)
piper proaspăt măcinat (două pișcături)
o legătură de mentă, doar frunzele, fără tulpini, tocate mărunt
Se amestecă bine toate astea și se păstrează la rece.