Ieri am avut vreme bună aÈ™a că am încins din nou grătarul Weber, despre care un prieten spune că-i un Harley Davidson al grătarelor. Am pus cărbunii în „cana” pentru aprins, am pus un cub de spirt solid sub cărbuni, i-am dat foc È™i mi-am destupat o bere neagră. Până s-au încins cărbunii (cam jumătate de ceas) am răsfoit numărul de mai-iunie al revistei Esquire, revistă în care puteÈ›i găsi mai multe poveÈ›e despre grătăreală, luate de Lavinia Gliga de la mine È™i de la Cevabun.ro. Ce am făcut înainte de asta? Am pus puiul la marinat (pui am grătărit ieri).
Da, puiul. Piept, fără piele, fără os.
Pentru aromare am folosit coriandru și piper.
Și rozmarin, usturoi și ardei iute uscat.
Pe care le-am zdrobit în mojar.
Am frecat puiul cu mirodeniile zdrobite și l-am pus într-o caserolă.
Am turnat peste el două linguri de ulei de măsline extravirgin.
Pentru aciditate dar și pentru aromă am folosit zeama unei portocale și zeama unei lămâi. Am pus capacul peste caserolă, am agitat-o puțin și am dat-o la rece pentru două ore.
Revin la faza în care cărbunii se aprinseseră deja. Mi se pare fascinant la grillul acesta următorul aspect: are în dotare două casete în care poți pune cărbunii încinși pentru ca mai apoi să poți deplasa căldura sub grill după cum ai nevoie (e ușor să miști casetele și să le apropii ori îndepărtezi de carne). Am tras cărbunii în lateral și am așezat pieptul de pui marinat în centrul grătarului. M-am asigurat în felul ăsta că se va face încet și se va pătrunde bine în mijloc (am lăsat bucățile întregi) fără să se ardă la exterior. Am pus capacul peste grill (altă treabă bună, se adună căldură în incintă și carnea se coace de-a dreptul).
Între timp a apărut și invitata de ieri, Roxana, cu cal cu tot și cu povești din Lumea Mare. Ea ne-a adus un vin grozav (l-am băut mai pe seară, la cină).
Daaar, să nu uităm de ce am venit aici: am întors puiul pe grill după zece minute, am pus lângă el oarece legume și am pus capacul din nou. După alte zece minute am pus masa.
No, așe!
Bun-bunuÈ›.
Lângă pui am pus salată de roșii cu ceapă verde și orez sălbatic cu garam masala și usturoi, dar asta-i altă poveste. Să fiți sănătoși.