De ar mai fi trăit bunica Maria, țucu-i sufletu’, precis ne-ar mai fi făcut din când în când câte o zamă de felul ăsta. Adică bună de te unge la inimă, sățioasă ca și cum ar fi pentru cosași, simplă cum sunt mai toate mâncărurile pur țărănești. Pentru că-i vremea așa cum e ori din alt motiv, mi-am adus aminte de bunica mea și cum să v-o arăt vouă, celor ce n-ați cunoscut-o, altfel decât prin imitarea unora dintre minunatele ei lucrări. Zama asta, de exemplu:
Pentru ea ne trebuie cartofi, în primul rând.
La orice zamă, de vrei să fie bună, trebuie să folosești multe legume (asta o știu de la bunica). Eu am pus pe lângă cartofi și morcovi, pătrunjel, țelină, ceapă și usturoi.
Alte condimente în afară de boia, sare, piper și dafin, bunica nu cunoștea. Dar le punea numai când și unde trebuia.
Oloi, la țară-n Maramureș, mai rar. Unsoare de porc, din belșug.
Bunica, draga de ea, ar fi folosit ceva mai puțină pulpă de porc (spre deloc), că-i greu să hrănești opt copii, un bărbat și pe tine însăți în fiecare zi, de pui mereu carne din belșug. Se mai lipeau prin zamă coaste afumate ori slană, dar pulpa de-o vedeți aici, nu tare. Eu am aflat în piața Mărăști o carmangerie cu bunătăți afumate-n fum de lemn și nu m-am putut abține. Și nici n-am de hrănit opt copii și un bărbat.
No, aci-i lucrul pe care bunica nu l-ar fi făcut. Cum să pună ea vin în zamă? Unde s-o mai văzut? Apoi îi drept că atitudinea ei față de vin și mâncare era ușor diferită față de a mea. Eu nu mă dau înapoi de la cercetare de dragul gustului așa că am folosit un pahar de vin bun. Și am folosit paharul acesta pentru că i-am dat zamei să bea, ca unui oaspete drag, nu am aruncat în ea vinul așa, pur și simplu.
Am tăiat legumele și carnea în bucăți nu tare mici. Le-am pus într-o oală, împreună cu untura și condimentele.
Am turnat vinul peste dânsele și am pus oala pe foc.
Am amestecat mereu, cam un sfert de ceas, cât s-au cârcălit toate celea împreună.
Am acoperit cu apă, am pus capacul și am lăsat să fiarbă pe foc mic, alte trei sferturi de ceas.
După ce a terminat de fiert, am pus în zamă o mână de pătrunjel verde, tocat. Am amestecat, am mai lăsat sub capac trei minute și am mâncat. Cu moț de smântână.
Să fiți sănătoși.