Am o prietenă care are un prieten. Prietenul are o mamă. Poloneză, ca tot restul familiei lui. Prin urmare, și prietenul e polonez. A descoperit colțunașii cu carne pe care-i fac în pub în fiecare joi. A realizat că-s pierogi pe care-i găsești peste tot în Polonia. Vestea bună e că i-au plăcut. Vestea și mai bună e că au mai mâncat din colțunașii mei și alți oameni care au avut legături cu lumea slavă (unul dintre ei mi-a spus că parcă ar fi făcuți de o mamă rusoaică) și așa am aflat că pierogi circulă sub denumiri asemănătoare ori foarte diferite prin toată lumea slavă, din Siberia până la Adriatica. Ceea ce îmi întărește convingerea că lumea asta-i un sat mai mare.Azi vă arăt cum puteți să vă bucurați de fantastica moștenire gastronomică deținută de popoarele slave. Sigur, doar o variantă de colțunași cu carne (puteți să-i umpleți cu orice, de la brânză, ficăței, măruntaie tocate, carne de vită ori de porc. Iată:
Pentru colțunași am nevoie de făină și ouă. Trei linguri de făină (sănătoase) la un ou.
Pentru umplutură am folosit sosul de carne rămas de la lasagna de acum două zile (l-am păstrat în frigider). Aceasta e rețeta sosului.
Colțunașii se scaldă într-un sos (nu-i obligatoriu dar mie îmi place) care poate fi făcut din iaurt, smântână ori roșii. Eu am ales roșiile pasate.
Usturoiul e important pentru că aromează sosul foarte plăcut. Și mai e și sănătos.
În Rusia ori Polonia nu folosesc parmezan la pierogi dar mie mi se pare un câștig așa că-l folosesc.
Acestea fiind arătate, să trecem la treabă. Mai întâi amestec cu o furculiță oul și făina. Presar puțină sare.
Adaug o lingură de ulei de măsline extravirgin.
Iau apoi pasta la frământat până obțin un aluat fin, nu foarte tare, ușor elastic.
Las aluatul să se odihnească zece minute apoi îl întind în foaie foarte subțire.
Tai discuri din aluat.
Pun umplutură pe fiecare disc.
Sigilez colțunașii după ce am îndoit discurile în așa fel încât să acopăr sosul.
Pun colțunașii în apă ce clocotește, cu puțină sare. După 12 minute sunt gata.
Sosul e ușor de făcut: pun în aceeași tigaie usturoiul tăiat solzișori, roșiile pasate, sosul de carne (două linguri) și parmezanul.
Pun tigaia pe foc și la primul clocot adaug pătrunjel tocat.
Pun repede colțunașii și-i las să fiarbă un minut împreună cu sosul.
La urmă presar parmezan peste colțunași.
Complicat? Ce credeți?
Gustos? Teribil, vă garantez.
Să fiți sănătoși.