Sigur, pacheţelele din reţeta de azi nu-s chiar cu Crăciun, sunt mai degrabă cu esenţă de Crăciun, cu bucuria de a găti printre şi pentru cei dragi, pentru familie. Am reţeta de la Jutka, una dintre colegele din Irish&Music Pub. A adus acum două zile câteva minunăţii fragede şi fragile, umplute cu nucă, am mâncat patru-cinci până să apuc să-mi dau seama ce-s şi, fireşte, am cerut reţeta. Mai jos aveţi dovada faptului că poţi face orice dacă te ţii de reţetă, chiar şi fără să ai un model în faţă. Sper să vă placă, vă doresc Crăciun frumos şi plin de bucurii.
Am cântărit ingredientele cu vechiul cântar al mamei. Cred că are vârsta mea. Literele şi cifrele mele încă se mai văd, ale cântarului s-au şters. Chiar şi aşa, am reuşit să aflu că în tăviţa cântarului pusesem fix 300 de grame de făină albă, de grâu.
Untul trebuie să cântărească tot 300 de grame (de obicei cantitatea asta se află într-un pachet şi jumătate)
Miez de nucă, tot 300 de grame.
Râşniţa pentru miez de nucă e probabil chiar mai veche decât cântarul dar încă te poţi baza pe ea.
Pe lângă făină şi unt, aluatul mai înghite 9 gălbenuşuri (nu aruncaţi albuşurile, o să aveţi nevoie de ele) şi o pişcătură de sare.
Se frământă doar cinci minute, să se amestece bine toate. Zgârieturile sunt de la Tito.
Din munca asta rezultă un aluat lipicios cu care nu se poate lucra. Din acest motiv se lasă la rece peste noapte (patru-cinci ore ajung dar dacă aveţi o noapte la dispoziţie e şi mai bine).
Prima operaţiune de a doua zi (mă rog, de după scoaterea aluatului din frigider) e construirea umpluturii. Mai întâi se bate o spumă tare din cele 9 albuşuri, cu 300 de grame de zahăr. Apoi se încorporează cu blândeţe în spumă tot miezul de nucă.
Din aluat se fac 70-80 de biluţe.
Fiecare biluţă se întinde în foaie subţire-subţire.
Pe fiecare foaie se pune câte o lingură de umplutură.
Pacheţelele se fac răsucind foaia în jurul umpluturii şi apoi capetele sulului format.
Am pus pacheţelele pe hârtie de copt, într-o tavă. Trebuie să fiţi atenţi când faceţi asta, dacă le puneţi prea aproape unele de altele, pot să se lipească, cresc destul de mult (de fapt, se umflă umplutura).
Pacheţelele se coc în cuptorul încins înainte, la 180 de grade Celsius. Nu se ţin în cuptor mai mult de 10 minute.
Au ieşit exact aşa cum îmi doream, fragile şi fragede, cu foaia subţire ca ziarul şi umplutura dulce.
Mulţumesc, Jutka:-), îţi doresc Crăciun fericit.
Crăciun fericit vă doresc şi vouă. Să fiţi sănătoşi.