Mărul și Crăciunul sunt cumva de nedespărțit în istoria noastră culinară. E mai bine așa. Am pentru voi o rețetă cu măr, pentru Crăciun sau pentru orice altă sărbătoare. Spun că-i pentru sărbători pentru că implică destul de multă dedicare și destul de multă muncă. Merită însă fiecare secundă investită. Să începem cu începutul:
Terina: e o rețetă împrumutată de la Raymond Blanc (căutați-l pe net, veți descoperi lucruri frumoase) și se face dintr-un kilogram de mere tari, nu foarte dulci. A prelucrat deja rețeta asta împreună cu prietenul Tătaru, de mai multe ori și de fiecare dată am mai pus ceva la ea, ajungând mereu la alt desert. Dar, să revin la povestea de azi:
Trebuie să curățați merele de coajă și să le scoateți sâmburii cu un dispozitiv special și ușor de găsit în orice supermarket. Apoi trebuie să tăiați merele cu o răzătoare cu lamă orizontală, în lamele groase de cel mult doi milimetri (puteți să tăiați merele în 4, să scoateți sâmburii și să tăiați merele cu cuțitul, în lamele subțiri).
Topiți 30 de grame de unt și amestecați-l cu Marsala sau orice al vin dulce și licoros. Nu mult vin, o lingură. Ungeți cu untul acesta o foaie de copt pe care o așezați într-o tavă de chec.
Așezați merele în straturi. Tot la al doilea strat, mai stropiți cu puțin unt.
Când ați ajuns sus, acoperiți tava cu folie de staniol, bine de tot, să piardă cât mai puțină umezeală. Puneți tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius și lăsați-o acolo o oră și jumătate.
Odată scurs timpul acesta, scoateți tava, îndepărtați folia și mai coaceți terina o oră. Scoateți-o din formă prin răsturnare și lăsați-o să se răcească.
Pont: folosiți mere din soiul Granny Smith, sunt ieftine, au mai puțin zahăr și mai multă pectină, responsabilă cu gelifierea necesară pentru obținerea unei terine bune.
Pișcotul: spargeți trei ouă (la temperatura camerei), puneți-le într-un bol cu șase linguri de zahăr, trei linguri de ulei și un vîrf de linguriță de praf de copt.
Bateți bine cu un tel, până se topește zahărul. Adăugați trei linguri (cu vârf, aprox. 90-95 grame) de făină (tip 480)și amestecați bine cu un tel în formă de pară.
Turnați într-o tavă îngustă (10-12 cm) și coaceți 25-30 de minute la 18o de grade Celsius (sau până trece testul scobitorii).
Dacă veți coace aceeași cantitate într-o tavă întinsă, pe o foaie de copt, obțineți blatul pentru o ruladă. Îl rulați în hârtia în care l-ați copt și-l lăsați așa un sfert de oră, înainte să umpleți rulada.
Pont: dacă vreți un pișcot mai ferm, mai crocant, puneți mai puțin cu o lingură de ulei și mai mult cu o lingură de zahăr. Puteți folosi acest pișcot de casă și la tiramisu.
Sosul de caramel: puneți într-o tigaie/cratiță 50 de grame de unt, trei linguri de zahăr și o lingură de apă. Țineți pe foc iute până se topește zahărul și se colorează frumos. Adăugați 120 de mililitri de smântână dulce, în fir subțire, amestecând mereu.
Aduceți la punctul de fierbere, luați vasul de pe foc, lăsați să se răcorească 10 secunde. Repetați operațiunea de 3-4 ori, până când sosul are consitența dorită de voi.
Montarea pe farfurie e simplă: puneți o lingură de sos, așezați o felie de pișcot peste sos, așezați o felie de terină peste pișcot. Decorați cu frișcă bătută din smântână dulce.
Sau puteți să faceți rulada umpluta cu terina de măr, pe care o acoperiți cu sos caramel.
Presărați peste ea nuci coapte și zdrobite. Apoi o lăsați la rece până vine vremea să o mâncați.