Ștrudelul cu mere are istorie în spate, e ușor aristocratic și se fălea pe vremuri cu migala procesului de fabricație (adevăratul ștrudel cu mere, spun cei mai exigenți, se face tot din foi întinse cu mâna, subțiri de poți vedea umbrele prin ele). Azi, cu atâta globalizare și atâta industrializare, ștrudelul e cumva la îndemâna oricui și doar comoditatea împinsă la extrem te poate împiedica să-l încerci măcar o dată (sau poate să nu-ți placă defel ideea, și atunci comoditatea iese din discuție). Se găsesc azi de cumpărat foi pentru ștrudel destul de bine fpcute, fără margarină, fără aditivi, trebuie să citiți doar trei-cinci-șapte etichete în magazin până să o descoperiți pe cea mai sigură dintre ele. După ce ați făcut asta, mergeți la raionul de fructe ori, și mai bine, la piață, și cumpărați un kilogram de mere zemoase și parfumate.
Lăsați foile să se decongeleze și spălați bine merele.
Scoateți sâmburii din mere, cu alveolelel lor cu tot apoi tăiați merele în cubulețe.
Puneți merele într-o tigaie antiaderentă, pe foc mic. Împreună cu ele, o linguriță de scorțișoară măcinată, două linguri de zahră brun și câteva frunze de mentă, chiar și uscate. După zece minute luați merele de pe foc, lăsați-le să se răcească puțin apoi turnați-le peste aluatul întins.
Rulați aluatul cu grijă și faceți un sul.
Dacă păstrați trei foi suprapuse o să fie destul (aluatul vine în multe-multe – cam 15- foi). Peste foi puteți să mai presărați puțină scorțișoară și puțin zahăr brun măcinat fin.
Ungeți sulul cu unt topit, tăiați-l ușor din 3 în 3 centimetri (practic îl porționați înainte de a-l coace, asta vă va ușura munca după coacere), puneți-l într-o tavă, pe o foaie de copt și coaceți-l la 180 de grade Celsius până se rumenește frumos (15-18 minute). Cuptorul trebuie să fie bine încis înainte.
După ce se coace, pudrați-l cu puțin zahăr. Merge bine cu piure din fructe acrișoare.