Îmi plac sarmalele cu carne de porc, nu vă mint. Le prefer însă pe cele cu vită, parcă se țin mai bine în furculiță (nu de asta le prefer), parcă-s mai sportive, mai ușoare. Sau o fi, pur și simplu, o chestiune de gust. În fine, să trecem la fapte, că ne apucă prnzul. Acum cteva zile, la invitația prietenilor de la Unisol (care, apropo, au o promoție de final de an), am gătit sarmalele acestea plus alte trei rețete pentru Crăciun, pe care le puteți găsi în magazine, într-o broșură atașată sticlei de Unisol de 2 litri. Am făcut sarmale cum nu mai făcusem până atunci. Nici n-a fost greu să găsesc o versiune nouă (cel puțin pentru mine), întrucât nu fac sarmale mai des de o dată-n jumătate de an (prefer să le mănânc pe cele făcute de mama). Arpacaș și prune uscate am pus în compoziție. Hai să vedem cum s-a desfășurat operațiunea:
Sarmalele sunt un univers întreg, rotund și vast. Fiecare an aduce-n viața mea o rețetă nouă ori cel puțin necunoscută mie până să-i vină vremea. De data asta am încercat o combinație care mi se pare grozav de bună. O recomand cu drag. Dacă vă inspiră, propun să începeți prin a scoate cotorul dintr-o varză nu foarte mare.
Puneți apoi la fiert o oală de apă în care să încapă varza. Apa trebuie să fi dat deja un clocot și să aibă sare în ea. Desprindeți frunzele pe rând și îndepărtați nervurile groase. Lăsați frunzele să se răcească.
Spălați arpacașul în multe ape și lăsați-l în apă rece, de seara pe dimineața sau măcar 5 ore. Se va înmuia și umfla.
Tocați o ceapă mare (la un kilogram de carne și 250 de grame de arpacaș) și puneți-o la înmuiat pe foc mic, cu o lingură de ulei.
Puneți peste ea carnea de vită, măcinată de două ori.
Puneți apoi prunele uscate (150 de grame), tocate mare, cu cuțitul. Adăugați arpcașul de e care ați scurs apa. Amestecați bine. Puneți în cratiță/tigaie două –trei linguri de roșii pasate.
Condimentați cu sare și piper. Lăsați amestecul să se răcească și formați sarmalele. Puneți varză tocată pe fundul unei oale și așezați sarmalele peste aceata.
Pont: nu puneți mai mult de trei straturi de sarmale în oală, le veți distruge pe cele de la fund. Mai bine luați o cratiță întinsă, dacă aveți mai multe sarmale. Sau folosiți două oale pentru fierbere.
Puneți o cană mare de apă în oală (să nu treacă peste primul strat de sarmale), împărștiați varză tocată peste sarmale, câteva prune uscate, rămurele de cimbru și două-trei linguri de roșii pasate. Fierbeți pe foc mic, sub capac.
Sarmalele se vor găti în aburi, vor avea ținută și vor fi gustoase și mai puțin grase, mai puțin grele. Dacă simțiți că-i musai, puteți să le mâncați cu smântână.