Nu o să mă lungesc cu introducerea că bate Crăciunul la ușă, trec direct la subiect:
Pentru 50 de cornulețe aveți nevoie de 1 kg de făină albă, 120 de grame de zahăr, o jumătate de litru de lapte, 250 de grame de unt topit, 10 grame de drojdie, 1plic de praf de copt, 3 grame de sare, 2 ouă în aluat, 1 ou pentru uns, 500 de grame de gem sau, și mai bine, magiun fără zahăr.
Mama mea face cornulețele acestea de câteva ori pe an (mie mi-ar plăcea să le facă măcar o dată pe săptămână și eu să fiu prezent de fiecare dată) cu real succes. Am pus rețeta aceasta și în programul Farfurii curate din motive pe care le veți înțelege citind în continuare. Fiecare cornuleț pufos e destul de mare ca să-i ajungă unui copil de trei ani alături de un pahar de lapte așa că-i mult mai economic să faci 50 de cornulețe cu un kilogram de făină decât să cumperi 50 de cornulețe. În plus, pentru că folosim unt și nu margarină, pentru că folosim zahăr doar cât trebuie și pentru că nu exagerăm nici cu ouăle, cornulețele noastre sunt mai sănătoase decât multe dintre cele care se găsesc în comerț.
Cum le faceți? Mai întâi puneți drojdia să se desfacă în puțin lapte cu zahăr apoi puneți făina, ouăle, zahărul, praful de copt, laptele și drojdia pregătită într-un castron. Frământați bine câteva minute apoi turnați peste aluat untul topit (să nu fie fierbinte). Adăgați sarea și continuați să frământați până când aluatul moale se desprinde de pe degete și se întinde ușor până la transparență.
Lăsați aluatul la dospit sub un prosop curat, în loc cald. Modelați sfere de dimensiuni egale, aplatizați-le cu sucitorul și creați discuri mari cât o farfurie pentru felul 2. Tăiați triunghiuri cu un pinten, puneți gem (câte 10 grame) pe fiecare triunghi, la bază, rulați apoi de la bază spre vârf și așezați cornulețele în tavă, pe hârtie de copt
Ungeți cornulețele cu ou bătut înainte de a le pune în cuptor.
Coaceți cornulețele până se rumenesc frumos (la 180 de grade Celsius). Mâncați-le abia după ce s-au răcit. Dacă simțiți nevoia, puteți să le pudrați ușor cu zahăr darsă știți că nu o să prea rămână pe ele, datorită faptului că le-ați uns cu ou bătut înainte de a le pune-n cuptor, au suprafața lucioasă.