Beef- the final frontier, așa am numit primul curs de gătit pe care l-am ținut ieri la Miele Boutique, în Cluj, asistat de colegul Ciprian Tătaru. A fost un curs pilot, făcut în primul rând pentru noi. Am vrut să vedem cum ne descurcăm în spațiu, cât de bine ne simțim când e casa plină și, mai ales, ce înseamnă „casă plină”, care-i numărul maxim de cursanți pe care-i putem primi la o sesiune, în așa fel încât lucrurile să se desfășoare în condiții optime. Șase cursanți și staff-ul, asta-i limita de bun simț la care ne oprim, dacă vrem să încăpem bine și să ne înțelegem unii cu/pe ceilalți. Cursul a durat 3 ore și jumătate, ziua mea de muncă a început dimineața la 9 și s-a încheiat la miezul nopții. Și a fost o zi grozavă, nu vă mint.
Am ales un curs despre vită pentru început (vom relua modulul în curând, n-am epuizat nici subiectul nici doritorii), deoarece e una dintre marile dureri ale românului care a mâncat într-un local care servește vită, la noi sau în străinătate, și care ar vrea să poată reproduce acasă anumite senzații. Am oferit aseară câteva mostre furnizate de CrisVest Carne (îl iubesc pe Romi Ile pentru că aduce în România niște piese cu care n-ai cum să dai greș) și o bucată de mușchi de vită argentiniană de la Metro.
Am utilizat la maximum capacitatea bucătăriei Miele și am gătit bucățile de vită (Wagyu – rasa japoneză cu cea mai valoroasă carne în acest moment, cu grade diferite de marmorare, vită din Uruguay, Aged Prussiana și Black Angus) utilizând tehnici diferite (la tigaie, la grill, la tigaie și cuptor, roastbeef, în unt cu cognac și usturoi), timpi de gătire diferiți, garnituri diferite și sosuri făcute înainte sau pe loc, folosind sucurile lăsate de carne în tigaie. Am explicat în detaliu diferențele dintre tipurile de carne gătite, am vorbit despre trasabilitate și apariția raselor de carne, despre diferența dintre „în sânge”, „mediu” și „bine făcut”, despre asezonare, temperare și marinare, despre folosirea termometrului pentru cuptor sau a sondei termice, exemplificând practic toate aceste lucruri.
La finalul zilei, s-a dovedit că n-am greșit și că am avut un curs-pilot de succes. Vom mai face. Următorul curs va avea ca temă masa de Crăciun cu trimiteri și la cea de Anul Nou. Se va ține în data de 21 Decembrie. Detalii despre oră și prețul participării veți găsi pe pagina Miele. Dați „like” și urmăriți veștile. Să fiți sănătoși.