Dovlecelul nu-i o legumă de iarnă dar, miracol, se găsește inclusiv în piețe. Tot în piețe dar și-n supermarket, găsim zucchini, o rudă a dovleacului care seamănă uimitor de bine cu dovlecelul. Rețeta de azi face parte din programul Farfurii curate și a fost destinată unei luni de sfârșit de vară dar pentru că programul a fost dat oricum peste cam de 7 ori de când l-am început, o să v-o arăt acum urmând să o folosiți când vă convine.
Mai întâi puneți dovlecelul (spălat bine și cu extremitățile tăiate) tăiat în bucăți mari, la fiert în apă cu puțină sare. Dacă optați pentru varianta de post, puneți și un cartof făcut cubulețe în aceeași oală.
Într-un sfert de oră legumele-s fierte. Turnați peste ele (și peste apa rămasă – apropo, la un kilogram de dovlecel +200 de grame de cartof, puneți 3 litri de apă) 150 de mililitri de smântână dulce și pasați conținutul oalei cu un blender.
Sigur că în varianta de post nu puneți smântâna și de asta v-am spus să puneți cartoful, el va face supa mai cremoasă și-i va da corpolență. În ceea ce privește codimentele, vă recomand sare, piper (pe astea nu dacă dați supa copiilor mici), cimbrișor sau chiar frunze de mentă. Uleiul de măsline exrtravirgin e un bonus dacă vine în porție mică (ia, câțiva stropi).
În cazul în care nu s-a înțeles, la fel porcedați și dacă folosiți zucchini. Completați supa cu crutoane și aromele cu frunze de pătrunjel dacă doriți.
Foto: Cristian Burz. Nikon D3000, obiectiv 18-55. Powered by Nikonisti.