Tanti Mariana e proprietara casei în care locuiesc. Locuim în aceeași curte, în clădiri diferite. Aseară, tanti Mariana a venit cu o ulcică plină-ochi cu fasole frecată, făcută într-o combinație de stiluri. Adică fasolea a fost aleasă, lăsată la înmuiat peste noapte, fiertă un ceas într-o apă și încă un ceas în altă apă, cu ceapă, cimbru și usturoi apoi pusă-n blender și transformată în pastă, cu puțin ulei.
În Ardeal, în unele zone (în zona de curte în care locuiește tanti Mariana de bună seamă) se mai completează fasolea frecată cu un „pârgălaș”, adicătelea cu o lingură de ceapă tocată mare, pusă la înmuiat pe foc mic, în ulei. Eu cred că pârgălașul ăsta, deși gustos, e moartea-n blid, așa că mă feresc de el. În schimb pun peste fasolea frecată un strop de ulei de măsline și oarece verdețuri.
Îmi pare rău că n-am fost de față când s-a săvârșit fasolea asta dar cred (sper) că descrierea v-a ajutat să vă faceți o idee despre cum trebuie să procedați pentru a ajunge la rezultatele din fotografii. Puteți să faceți mâncarea asta și cu fasole din conservă. Puneți cu ea în vas, dacă vă place, o pișcătură de sare și o jumătate de cățel de usturoi mărunțit.
Și pentru că am adus vorba de usturoi, vă spun atât: când simt mirosul usturoiului frecat pe pâinea prosspăt prăjită, am din nou patru ani și jumătate, sunt în casa bunicilor mei din Firiza și primesc micul dejun: pită cu usturoi și cu unsoare de porc, cu ceai fierbinte sau lapte proaspăt. Și e bine.