Un amănunt al activităţii noastre de interni la adihadean.ro pe care unii dintre dumneavoastră l-aţi intuit deja este faptul că săptămânal primim câte o temă generală pe care, fiecare după putinţa lui, trebuie să o respectăm în reţeta pe care cu drag v-o aducem sub privire. Nu toate sunt simple, nu toate vin la îndemâna pregătirii sau experienţei noastre, dar în fiecare dintre ele punem, în afara strădaniei, un strop din noi şi din felul în care vedem noi bucătăria. Uneori provocăm, alteori dezamăgim, atacăm trend-uri, ne înţelegem greşelile şi limitele, avem aşteptări, suferim când nu ne apreciaţi, ne atacăm mai mult sau mai puţin subtil unii pe ceilalţi, încercăm să evoluăm, reuşim uneori, alteori suntem dezamăgiţi de noi, cert este că indiferent de cât de ocupaţi sau obosiţi suntem, încercăm să vă dăm idei bune de reţete care, sperăm noi, vă pun la treabă. De exemplu, tema de săptămâna asta a fost Sweets for my sweet. Desertologii se bucură, Olguţa jubilează. Eu, mai degrabă bucătar, mă uit lung pe geam. Deserturi, deserturi, mama lor de prăjituri! Într-un final, mă decid să fiu, dacă nu priceput, măcar onest. Silviei mele îi place ciocolata. Orice alt desert o impresionează cât pe chef Patrizzia pastele Carbonara. Îi mai place gustul de migdale şi, pe lângă ciocolată, ciocolata. Asta e… Să trecem la treabă!
Lista de cumpărături: 500 ml smântână pentru frişcă, 100 g ciocolată albă, 100 g ciocolată neagră şi jumătate de ciocolată foarte bună pentru décor, 150 g de biscuiţi amaretti, 75 g de nucă mărunţită, nu măcinată, 25 ml Amaretto şi 100 de g unt.
Aduceţi untul la temperatura camerei. Amestecaţi-l un pic pentru a căpăta aspectul unei crème şi încorporaţi lichiorul. Adăugaţi biscuiţii sfărâmaţi şi nuca mărunţită. Puneţi din acest amestec pe fundul fiecarui vas de servire, nivelând stratul.
Bateţi 300 ml de smântână până se face frişcă.
Topiţi ciocolata albă într-un vas la bain-marie. Pentru cei care nu cunosc acest termen, bain-marie este un lichid fierbinte folosit pentru a încălzi un recipient conținând felul de mâncare preparat. În cazul nostru, vom utiliza apa ca intermediar între foc şi ciocolată pentru o topire lentă, uniformă şi lipsită de riscuri.
Când ciocolata s-a topit, încorporaţi 100 de ml de smântână nebătută. Luaţi de pe foc, lăsaţi două minute şi încorporaţi cu mişcări uşoare de jos în sus jumătate din cantitatea de frişcă.
Procedaţi identic cu ciocolata neagră.
Aranjaţi în fiecare vas de servire peste untul cu amaretti un strat de ciocolată albă, iar deasupra lui, unul de ciocolată neagră. Daţi la frigider pentru măcar jumătate de oră.
Înainte de servire, radeţi deasupra ciocolată sau puneţi o linguriţă cu dulceaţă de portocale.
Eu atâta am ştiut să fac astăzi. Voi ce desert aţi fi făcut pe gustul persoanei iubite? Cum aţi fi rezolvat în mod onest tema “Sweets for my sweet”?
Text & Foto: Costin Barbutz