Am prins ideea de la Nico Lontras, unul dintre cei mai buni bucătari români ai momentului. Mă refer la ideea de a face un cheesecake descompus, împrăștiat prin farfurie (împrăștiat e doar un fel de a spune). Am avut musafiri și prea puțin timp pentru a face un desert elaborat așa că am profitat de ideea lui Nico și am făcut un cheesecake un pic mai altfel.
Am folosit două pachete mici de biscuiți cu cacao (200 de grame în total) și 80 de grame de unt, asta doar pentru blat. am topit untul și l-am amestecat cu biscuiții zdrobiți bine. Am așezat amestecul într-o tavă, l-am tasat puțin și l-am copt un sfert de oră la 200 de grade Celsius.
Pentru crema de brânză am folosit o brânză de vaci foarte fină (500 de grame) pe care am amestecat-o bine cu trei linguri de miere și semințele dintr-o păstaie de vanilie. Am amestecat apoi brânza cu patru linguri de frișcă bătută bine (tare adică) din smântână dulce.
Pentru spuma de ciocolată am topit 150 de grame de ciocolată neagră (70%cacao) pe baie de aburi, am amestecat-o cu o cană de smântână dulce și, după ce s-a răcit puțin, cu patru linguri de frișcă tare. În spuma de ciocolată am amestecat două linguri de stafide înmuiate-n vin rose.
Pentru sosul de fructe am folosit fructe de pădure congelate (200 de grame) pe care le-am pus într-o cratiță cu 5o de grame de unt, o pișcătură de sare, două linguri de zahăr și un shot de brandy. La urmă, le-am pus pe toate pe farfurie. Desertul acesta poate fi pus și în pahare.