Vremuri grele, mâncare scumpă , bugete subțiri. Provocări de care avem parte cam toți. Cum nu putem pleca pur și simplu într-o dimensiune mai prietenoasă, trebuie să încercăm să obținem cât mai mult din ce avem. O să vă arăt azi cum puteți face o supă gustoasă care să nu coste mai mult de 1 leu/porție.
Cumpărați un spate de pui (sunt magazine care vând „piese” de pui chiar ok). O să vă coste 2,5-2,8 lei. Spălați-l și curățați-l apoi puneți-l într-o oală. Lângă el, morcovi, rădăcină de pătrunjel, ceapă, usturoi, gulie, frunze de busuioc, codițe de pătrunjel (bogate în aromă) și cimbru roaspăt. Plus o gutuie. 6-7 lei toată adunarea asta de ingrediente, dacă mergeți la piață și găsițipe cineva care e dispus la negociere sau măcar să vândă legumele la bucată.
Puneți apă peste legume și pui, puneți o linguriță de sare în apă și câteva boabe de piper.
Lăsați să fiarbă pe foc mic-mic, două ore. Spumați de vreți, de nu, nu spumați (spumatul e un soi de gest reflex moștenit de la părinți ori bunici, de înțeles când vrem să facem un consomme sau un fond pe care vrem să-l ducem mai departe spre sosuri ori gelatină pe care o vrem cât de pură posibil, altfel, să știți că prin spumare aruncați doar niște aglomerări proteice, deci nutrienți – nu spun să nu spumați ori să nu limpeziți supele, dacă așa vă plac, încerc doar să vă spun de ce faceți asta:)).
Când e supa spre „gata”, fierbeți nște tăieței.
După ce strecurați supa, puneți în ea tăieței, legume care au fiert în oală, o felie proaspătăt de gutuie (incredibilă aromă), frunze proaspete de busuioc.
Mare lucru nu-i dar e cel mai apropiat lucru de supa duminicală a bunicilor, pe care-l puteți face cu banii uitați în compartimentul pentru mărunțiș al portmoneului.