Să ridice mâna (sau să scrie un comentariu) acela/aceea care n-a mâncat niciodată dovleac copt. Hai, știu că sunteți câțiva (mi se pare destul de uimitor faptul că mulți dintre noi nu au mâncat niciodată castane, dar aste-as lucruri care se pot remedia). Dovleacul copt e bun așa cum e, pe post de desert sau gustare (e dulce, aromat – mie-mi place mult coaja coapăt), miezul poate fi transformat într-un sos pentru fripturi și merge perfect cu usturoiul copt și zdrobit sau cu mujdeiul. Mai poate fi folosit la supa-cremă de dovleac sau pentru a da mici accente extravagante altor creme (cum ar fi cea de rădăcinoase sau cea de brânză). Cunosc o serie de prăjituri și plăcinte cu dovelac, dar asupra lor voi reveni în câteva zile.
Ieri am copt doi dovleci. Mici dar tare buni. Am scos semințele din ei, i-am tăiat în sferturi și i-am pus direct pe grătarul cuptorului. I-am ținut acolo 40-45 de minute la foc mediu.