De mică am umblat printre cărțile de bucate. Mama avea o colecție uimitoare de cărți și reviste cu diverse rețete. Spun “avea”, pentru că aveam grijă să le rătăcesc, sau să le rup foile “cu poze frumoase”. Eram foarte atrasă în special de reviste, pentru că aveau fotografii apetisante cu preparatele, spre deosebire de cărțile groase, vechi, cu foi subțiri și galbene. Îmi amintesc bine revista cu brioșe, pentru că mi se părea uimitor cum poți face prăjituri ce au arome, culori, gust diferit și aceeași formă.
Tema săptămânii acesteia ne trimite la raftul de cărți, ceea ce mi-a amintit instantaneu de cărțile mamei, revista cu brioșe sau foile scrise rapid de mână, când se voia să noteze câte o rețetă de la televizor.
Am făcut o tavă de brioșe zemoase de brânză, pufoase și ușoare, îmbibate in sirop de fructe de pădure. Pentru brioșe am folosit: 3 ouă, 250 de grame de brânză mascarpone, 2 linguri de zahăr pudră, 50 de grame de unt, 2 linguri de făină integrală de orez, o linguriță de praf de copt și esență de vanilie.
Am început prin a pune laolaltă oule, zahărul, brânza și vanilia.
Am mixat bine, folosind blender-ul vertical, pentu că are putere mai mare și a ieșit mai pufoasă compoziția. Am adăugat praful de copt, untul topit, făina de orez. Am mai mixat pentru 2-3 minute.
Am uns formele de brioșe cu unt, pentru că nu am folosit hârtie, apoi am umplut două treimi cu aluat și le-am copt la foc mediu pentru aproximativ 25 de minute, până s-au rumenit.
După ce s-au copt, le-am mai lăsat în cuptor 5 minute, după ce am închis focul, apoi le-am scos ușor din forme și, până s-au răcit puțin, am pregătit siropul. Am luat o mână de fructe de pădure congelate și le-am pus pe foc mic cu o linguriță de rom și o lingură de zahăr.
Le-am zdrobit cu furculița și le-am mai ținut pe foc încă 5 minute, cât s-a legat puțin siropul. Apoi l-am strecurat și l-am dat deoparte.
Am însiropat brioșele cu o linguriță, în 2-3 rânduri, că să iasă gustoase și zemoase.
În completarea desertului am făcut un sos de sărat de ciocolată, care se completează cu siropul proaspăt-acrișor. Am topit 50 de grame de ciocolată amăruie pe baie de aburi. Am folosit ciocolată belgiană, cu 70% cacao, pentru ca sosul să aibă un gust intens de cacao. După ce s-a topit ciocolata, am pus câteva picături de sos de soia și apoi am amestecat energic până ce s-a omogenizat și a devenit un sos lucios.
Cine nu este fan combinații îndrăznețe, poate face un simplu ganache de ciocolată. Merge superb cu brioșele însiropate cu fructe.
Text&Foto: Aura Crăciun