Vine iarna, merele-s multe, pere și gutui se găsesc. Pornind de la rețeta de mai jos, puteți improviza o varietate mare de ștrudele cu fructe de sezon, deserturi minunate pe care le puteți face cu cheltuială puțină și fără multă migală. Cantitățile pe care vi le dau sunt pentru 10-12 porții. Dacă vreți mai puține ori mai multe, vă descurcați voi cumva.
Spălați 2,3-2,5 kg mere dulci, curățați-le de sâmburi și cotoare, tăiați-le-n cuburi cu latura de 0,5 cm. Stropiți merele cu zeama a două lămâi și amestecați-le cu trei linguri de amidon alimentar. Puneți merele într-o cratiță cu 300 g zahăr brun, o lingură de scorțișoară, 3-4 frunze de mentă mărunțite. Țineți pe foc mic până se pătrund merele. Amestecați des cât sunt pe foc. Lăsați merele să se răcească.
Prepararea sosului: Bateți 12 gălbenușuri medii cu 150 g zahăr vanilat pudră și două plicuri de zahăr vanilat Bourbon, pe baie de aburi. Turnați 2 litri de smântână dulce peste gălbenușuri (30-32% grăsime) și amestecați până începe să se îngroașe sosul. Luați de pe foc. La servire, dacă sosul e prea gros, lungiți-l cu o lingură de frișcă lichidă.
Prepararea ștrudelului: Împărțiți foile în număr egal pentru a face trei ștrudele. Fiecare ștrudel trebuie să aibă aproximativ același număr de foi. Ungeți fiecare foaie cu unt topit. Așezați câte 4-6 foi una peste cealaltă. Împărțiți umplutura în trei părți egale. Plasați umplutura deasupra foilor, rulați relativ strâns și ungeți ștruelul cu unt și la suprafață. Ungeți-l cu albuș bătut și tăiați-l din loc în loc, formând patru segmente egale. Puneți ștrudelul pe foaie de copt și coaceți-l la 200 de grade Celsius pentru 18 minute sau până se rumenește frumos. Presărați puțin zahăr pudră peste el și acoperiți-l.
Serviți fiecare porție de ștrudel cu 3-4 linguri de sos. Să fiți sănătoși.