Păstrăvul nu-i un monument al gustului dar dacă-l gătești cumsecade, poți obține o masă cel puțin decentă, dacă nu grozavă. Ieri a adus Rebus (vă povestesc eu despre el altădată) un coș de păstrăvi de la Rădaia, dintr-o pescărie care nu îndoapă peștii cu medicamente. Ce era să fac cu ei, odată curățați și spălați?
Mai întâi i-am crestat pe ambele părți, până la os. Din doi în doi centimetri.
Am presărat peste pești sare grunjoasă și piper abia zdrobit. Recomand o sare mineralizată, nerafinată.
Am lăsat peștii să stea cu sarea și piperul cam zece minute. Între timp am încins grătarul.
Am uns grătarul cu ulei înainte de a pune peștii pe el, să reduc cât s-a putut de mult posibilitatea ca aceștia să se lipească de barele grătarului.
I-am ținut pe grătar câte patru minute pe fiecare parte.