Aceasta este una dintre reţetele mele preferate şi am folosit-o des. Pentru varietate, puteţi adăuga cremă de brânză, zmeură, biscuiţi, batoane de ciocolată sau poate fi servită simplă cu o cupă de îngheţată. Dar baza rămâne aceeaşi. Nu mi-a plăcut niciodată varianta noastră de negresă pentru că este un pandişpan mult prea uscat pentru gustul meu. Adaosul de ciocolată topită produce o negresă sfărâmiciosă și lipicioasă, aproape ca spuma de ciocolată.
Negresă: 320 gr unt, 400 gr ciocolată neagră (tocată mărunt), 6 ouă, 3 gălbenuşuri, ½ lingură extract natural de vanilie, un vârf de cuţit sare, 165 gr zahăr brun, 165 gr zahăr alb, 4 linguri făină, 4 linguri pudră de cacao
Crema de brânză : 200 gr brânză tartinabilă, 1 gălbenuş, ½ linguriţă extract natural de vanilie, 1 lingură zahăr
Se topeşte untul la foc mic, se adaugă ciocolata şi se amestecă până se topeşte toată cantitatea de ciocolată. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit.
Se omogenizează într-un bol ingredientele pentru cheesecake şi se pune crema într-o pungă pentru ornat.
Într-un bol mare se adaugă ouăle şi gălbenuşurile, extractul de vanilie și sarea. Se bat spumă până îşi dublează volumul. Treptat, în 4-5 rânduri, se adaugă zahărul, pe marginea castronului pentru menţinerea aerului în spuma de ouă. Se continuă cu mixerul pentru încă 7-10 minute, până îşi dublează iar cantitatea. Eu am un castron mare şi s-a umplut cam ¾ cu spumă de ouă şi zahăr.
Se preîncălzeşte cuptorul la 200 de grade.
Pe marginea castronului, se adaugă făina, pudra de cacao şi ciocolata topită. Cu o spatulă, se amestecă compoziţia. Categoric nu se amestecă cu mixerul. Se amestecă uşor cu o spatulă, în jurul castronului, având grijă să ridicaţi făina, cacaua şi ciocolata de pe fund. Durează câteva minute până se omogenizează, dar rezultatul va fi excelent.
Se tapetează tava cu hârtie de copt şi se acoperă cu aluatul pentru negresă. Pe lungime, se trasează linii cu crema de brânză. Cu o scobitoare, se trasează pe lăţimea tăvii linii orizontale.
Se dă la copt, se scade temperatura la 180 grade şi se coace 25 de minute. Trebuie să fie încă un pic moale şi umedă în mijloc. Se răceşte complet înainte de tăiere.
Text&Foto: Lia Ștefan