Nu se întâmplă des, nu cred că-s în primejdie să mă transform, dar îmi place să tratez cu respect și responsabilitate meniul din zilele în care nu mă simt aproape de carne. Nu-mi surâde ideea de a mânca garnitura unui fel principal pe post de mâncare vegetariană, așa că-mi dau silința și obțin un fel de mâncare mulțumitor din toate punctele de vedere.
Avem conopidă. Cum procedăm? Piața e plină la vremea asta, conopida e relativ ieftină, prafuri se găsesc în mai toate bucătăriile, cuptorul nu-i chiar o unealtă ieșită din comun. Deci? Mai întâi speli conopida și o desfaci în florete (nici nu știu dacă-i corect termenul, dar înțelegi ce spun). Nu te obosi să o ștergi de apă, apa ajută. Amestecă într-un bol o linguriță de sare grunjoasă, puțin piper măcinat, puțin garam masala și un praf de curry care-ți place. Presară praful peste floretele de conopidă tăiate-n lamele groase de un centimetru, pe ambele părți. Așază conopida pe o foaie de copt într-o tavă, împreună cu un morcov tăiat în lamele groase de 3-4 milimetri. Pe aceeași foaie de copt poți să pui o ceapă mare tăiată-n patru și desfăcută în așa fel încât să nu ai mai mult de 2-3 foi de ceapă lipite una de cealaltă. Peste ceapă presară doar sare grunjoasă.
Stropește-le pe toate cu ulei de măsline extravirgin și pune tava-n cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius. În 25 de minute, poate 30, toate-s coapte-rumenite exact cât trebuie. Ce mai pui pe farfurie? O cremă de cartofi cu pătrunjel, poate câteva păstăi de mazăre mange tout opărite trei minute sau două fire de sparanghel, trei rondele de ridiche, câteva felii de roșie fără semințe, câteva frunze de busuioc sau de coriandru proaspăt.
PS: crema de cartofi e un piure pe care-l lungești cu smântână dulce în care ai topit unt, până se subțiază cât să curgă ușor din lingură. Amesteci crema asta cu o lingură de ulei de măsline în care ai mărunțit un grăunte de usturoi cât un vârf de cuțit și câteva frunze de pătrunjel (cu blenderul, nu vă chinuiți altfel) și ai obținut perfecțiunea. Să fii sănătos.