Tarta aceasta este printre cele mai simple deserturi şi îmi place să o pregătesc toamna şi iarna pentru că se potriveşte perfect cu aceste anotimpuri. Toamna găsim în pieţe cele mai bune şi gustoase mere, aşa că e momentul perfect pentru a coace o tartă. Această tartă este genul acela de prăjitură pe care să o mănânci cu prietenii sau familia, după o cină copioasă.
Merele caramelizate sunt un deliciu şi în mintea mea mereu le asociez cu o cupă de îngheţată sau cu o cremă de mascarpone şi frişcă.
Pentru o tartă cu diametrul de 26 cm avem nevoie de: 1 foaie aluat foietaj, 10-11 mere potrivite, 200 g zahăr, 70 g unt, ½ linguriţă scorţişoară (opţional).
Dacă nu doriţi să folosiţi aluat foietaj din comerţ puteţi face un aluat din: 150 g unt, 150 g făină, apă rece. Puneţi totul într-un robot de bucătărie şi pulsati de câteva ori.
Într-o cratiţă (în care şi coacem tarta, alegeţi una de care să nu se lipească nimic) pune zahărul şi îl caramelizăm la foc mic, apoi adăugăm untul şi amestecăm până se omogenizează. Între timp curăţăm merele de coajă şi de cotor şi le tăiem în jumătăţi. Aşezăm jumătăţile de măr unele lângă altele, că în poză, până acoperim fundul cratitei.
Punem cratiţă în cuptorul preîncălzit, pentru 10 minute, la foc mare(aprox 200 grade), apoi scoatem cratita din cuptor.
Din foaia de aluat decupăm un cerc mai mare cu 2 cm decât cratiţă şi înţepam aluatul din loc în loc, cu furculiţa, apoi aşezăm foaia deasupra şi introducem marginile uşor în interior.
Dăm cratiţă din nou la cuptor pentru 35 minute, 200 grade Celsius , până se rumeneşte aluatul foietaj.
Scoatem tarta din cuptor şi o lăsăm 5 minute să se răcorească, apoi aşezăm deasupra un platou mai mare şi printr-o mişcare bruscă raturnam tarta.
Pentru crema de mascarpone şi frişcă mixăm 150 ml smântână pentru frişcă, 150 g mascarpone, 2 linguri zahăr pudra şi puţină scorţişoară până obţinem o cremă densă.
Servim tarta caldă sau rece, cu îngheţată, sos de vanilie sau cremă de mascarpone şi frişcă.
Text&Foto: Andreea Dianu