Am un titlu cât o jumătate de postare. Atât s-a putut. Trebuia să vă pregătesc într-un fel pentru ceea ce urmează, doar așa mi-a ieșit azi. Povestea de azi e scurtă și nu-i cu rețetă, e cu două-trei imagini din care mi-ar plăcea să înțelegeți ce trebuie să căutați atunci când mergeți să cumpărați carne de vită pentru friptură.
Ce vedeți în imaginea de mai sus? Nu știu, știu însă ce ar fi bine să obervați și să țineți minte: bucățile de carne sunt străbătute de firicele albe. Acele firicele albe sunt formate din grăsime. Fenomenul se numește marmorare. Marmorarea e obținută punând de acord mai multe condiții: rasa animalului, vârsta animalului, tipul de hrană utilizat. De ce e ea importantă? Pentru că datorită marmorării putem obține fripturi suculente, savuroase, gustoase și fragede. Sigur, marmorarea nu e suficientă (maturarea e importantă și ea) dar ajută mult. Foarte mult. E ea periculoasă pentru sănătate (grăsime? brrr!)? Nu, nu chiar, spun rezultate ale unor cercetări recente (mi-e greu să caut un link în clipa asta, dar dacă nu mă credeți pe cuvânt, căutați materiale despre grăsimea din carnea de vită, e posibil să găsiți mai multe surse care să confirme ce am spus, la fel le-am găsit și eu).
Atât pentru azi. Mi-ar fi plăcut să stau mai mult la povești, dar nu-mi stau caii. Să fiți sănătoși.