Luni și marți sunt zile fără carne în meniul nostru. Cel de săptămâna asta arată așa:
Mic dejun
Croissant cu pesto și brânză, cicoare cu lapte
Papară cu ceapă verde și mărar
Prânz
Gnocchi cu papricaș de gălbiori
Tocană de legume cu germeni
Cină
Salată cu brânză friptă
Supă de legume
Sigur că n-am cum să vă arăt rețetele, n-am gătit mâncarea de ieri să am pozele azi. Pot însă să compensez cu alte idei, cu rețete ale unor mâncăruri fără carne pe care le-am făcut și mâncat săptămâna trecută. Azi, crema de cartofi care mi-a plăcut atât de mult încât o voi cuprinde și într-un meniu de restaurant, cât de curând. Pentru patru porții aveți nevoie de o jumătate de kilogram de cartofi, un morcov zdravăn sau doi mai mititei, cimbru ori cimbrișor, un ardei gras și câteva frunze de pătrunjel.
Curățați legumele spălate, tăiați-le în bucăți nu prea mici, nu prea mari. Puneți-le într-o oală împreună cu plantele aromatice. Presărați puțin piper peste ele și puțină sare, nu prea multă. Puneți-le la fiert în doi litri de apă.
Aici vedeți niște semințe de floarea soarelui, prăjite în casă, stropite din belșug cu apă sărată. Le-am folosit pe post de condiment dacă vreți, aroma lor de nucă sărat a completat crema foarte fain. Acesta e și motivul pentru care nu am pus foarte multă sare de la început.
După ce au fiert legumele, am pus peste ele o linguriță de unt.
Am turnat în oală două linguri de kefir și am mixat cu blenderul.
Am garnisit cu ulei de măsline extravirgin, frunze de pătrunjel și semințe de floarea soarelui prăjite cu sare.
A fost cea mai bună cremă de cartofi pe care am făcut-o până acum.
Să fiți sănătoși.