Pub
Nu acesta-i blogul meu despre carne, dar am socotit că e bine să pun aici această rețetă, sunt zile bune pentru traficul de pe www.adihadean.ro (peste 16.000 de vizitatori unici ieri) și mă gândesc că e mai bine ca această poveste să fie văzută de cât mai mulți oameni. Bine, nu mi-e rușine nici cu traficul de pe www.gurmandapetit.ro (peste 1000 de vizitatori unici e media zilnică), dar rețeta se potrivește bine și aici. Am noroc că-l știu bine pe cel care scrie pe gurmandapetit.ro și am reușit să ne înțelegem:).
Ceafa de mânzat despre care vă vorbesc arată așa în magazinele din care poate fi cumpărată:
După ce o scoți din ambalaj, arată așa:
Carnea provine de la vite din rasa Angus crescute în Noua Zeelandă într-un regim combinat (pe pășune dar și cu grăunțe nemodificate genetic). Din acest motiv e suficient de marmorată pentru a putea oferi fripturi suculente, delicioase (marmorarea se oferă la cantitatea de grăsime intramusculară, firicelele deschise la culoare din imagine). E apoi maturată, lucru care contribuie decisiv la gust și frăgezime. Acum, că am lămurit aspectele tehnice, să ne și distrăm puțin, respectiv să gătim:
Carnea (o bucată, două-trei) merită sare grunjoasă pe toate părțile. Poate și câțiva stropi de ulei de măsline. Sarea grunjoasă se dizolvă greu și asezonează simplu dar eficient bucățile de carne. După 10-15 minute, carnea e gata de fript. Ai nevoie de o tigaie bună, cu fund gros. Un foc sub ea ajută mult. Încinge tigaia bine (stropește-o cu puțin ulei, momentul în care fumegă e un indicator bun referitor la temperatură). Pune carnea în tigaie și frige-o două minute pe fiecare parte. Poți să o întorci de pe o parte pe alta la fiecare 30 de secunde. Va fi rare. Pentru medium poți merge până la 3,5-4 minute pe fiecare parte (cu grijă și la grosimea bucății de carne, 4 minute ar putea însemna medium spre well done) După ce scoți carnea din tigaie, las-o să se odihnească 5-6 minute, pe o farfurie, sub un capac/bol/castron.
Dacă vrei o carne mai bine făcută, o ții mai mult pe foc. Mie îmi place exact așa cum o vedeți. Să fiți sănătoși.