Nu sunt un fan al papanașilor prăjiți, pe cuvânt că nu-s. Totuși, am fost convins de cel mai recent client al meu să-i includ în meniul pe care-l pregătesc pentru Vila Tușa.Sunt oarecum emblematici pentru local, fac parte din tradiție și proprietarii nu sunt pregătiți să renunțe la ei (ca să nu mai spun că se vând, iar calul care trage, nu-i de trimis la fabrica de clei).
Nu-i rețeta mea de papanași, e rețeta locului, la care mi s-a îngăduit să fac mici modificări. Am umblat doar la topping, care de obicei e o lingură de smântână însoțită de o lingură de dulceață ori gem ori, și asta mă îngrozește, Nutella.
Am bătut o frișcă tare din smântână dulce. Am amestecat o jumătate de lingură de frișcă cu o jumătate de lingur de smântână fermentată. Am obținut o spumă cremos/pufoasă care a păstrat gustul tradițional al toppingului de smântână dar a adus o textură nouă, neașteptată.
Am înlocuit gemul cu un sos din fructe de pădure făcut în casă după rețeta asta: la 100 de grame de fructe pui 50 de grame de zahăr, trei frunze de mentă și o pișcătură de scorțișoară, 50 de mililitri de apă și un degetar de rom. Lași pe foc mic, zdrobești fructele și mai lași puțin să se lege. Gata. Să fiți sănătoși.