Salutare.
Bine ne-am regăsit în luna lui cuptor, perioadă în care majoritatea oamenilor îşi iau concediu pentru a se odihni, pentru a se distra şi de ce nu, pentru a se răsfăţa. Chiar dacă alegeţi să mâncaţi ceva deosebit sau să beţi ceva de calitate, un lucru este sigur: ambele lucruri au ceva în comun – un element fără de care, nu am percepe aromele atât de bine şi care este (sau ar trebui să fie) nelipsit din orice preparat, fie el de bar sau de bucătărie.
În reţeta de mai jos o să descoperiţi un ingredient mai puţin obişnuit pentru un cocktail, dar nu vă speriaţi: sarea în bucate se pune de pe vremea lui Petre Ispirescu, aşa că de ce nu am pune-o şi într-un cocktail? Într-un preparat culinar, sarea are rolul de a potenţa aromele, de a scoate în evidenţă nuanţe care poate nu ar fi sesizate atlfel, iar lumea barului nu este străină de acest procedeu.
Se foloseşte sarea în cocktail-uri de mai bine de 160 de ani tocmai din acest motiv, dar atenţie, nu la orice cocktail! Doar acelea care sunt fructate, aromate şi care au nevoie câteodată de o “mică încurajare”.
Re-sTart!
Pahar: coupette, prerăcit
Decor: nucşoară proaspăt rasă
Metodă: shake (agitare energică)
Ingrediente:
10-12 bucăţi de zmeură proaspătă
40 ml vodka
20 ml lichior de ardei chili
20 ml suc proaspăt de lime
80 ml suc de afine
2 picături soluţie salină*
* Soluţie salină – pentru a prepara această soluţie aveţi nevoie de 2 părţi egale de apă şi sare de calitate (eu am folosit sare de Himalaya) şi nu uitaţi să cântăriţi înainte fiecare ingredient!
Adăugaţi zmeura, sucul de lime şi lichiorul de ardei în vasul de amestec.
Zdrobiţi zmeura cu o lingură de lemn până ce este extras sucul din ea, adăugaţi restul ingredientelor şi gheaţa.
Agitaţi bine până ce mixul este bine omogenizat, răcit, diluat şi aerat.
Strecuraţi tot conţinutul printr-o strecurătoare fină în vasul de servire şi turnaţi în paharul prerăcit. Adăugaţi decorul şi serviţi!
Spor la (de)gustat,
Text: Mihai Fetcu
Foto: Aura Petrașcu