De ce m-am supărat pe ele? Pentru că mi-au intrat pe sub piele de nu mai sunt sănătos când nu mănânc paste câteva zile. Bine… de fapt nu m-am supărat, doar constat că globalizarea culinară și-a pus amprenta asupra mea într-un mod ireversibil. Și dacă tot suntem cu gândul la bălăceală în apa sărată și caldă a mării, azi vă povestesc despre niște paste cu pește.
Nu am uitat nici de #stopwastingromania, așa că am decis să mă folosesc de un cap de somon pentru a obține aceste minunate paste.
Am început prin a pune capul de pește, curățat de branhii, într-o oală cu ceapă și morcovi. Le-am acoperit cu apă și am dat drumul la foc. Când începeau să se vadă mici „bolboroseli” de apă, am dat focul la minim și am așteptat 20 de minute. Apoi a început distracția!
Am scos capul de somon și am început să îl „pigălesc” până când am scos din el toată carnea și am separat-o de oase. Am fost în special impresionat de carnea din obraji, deoarece are o textură mult mai fermă decât mă așteptam.
Fiind o experiență nouă și pentru mine, în afară de carnea păstrată pentru paste, am decis să gust fiecare bucată de grăsime și cartilaj pe care am găsit-o și mă bucur că am făcut asta. În viitor sigur voi „coace” eu ceva preparat din deliciile astea; probabil mă voi orienta spre gusturile Asiei.
Pentru paste, am tocat niște usturoi și anșoa, am tăiat în două roșiile cherry și mi-am lăsat la îndemână caperele. Odată cu fierberea pastelor, am început să prăjesc usturoiul și anșoa în uleiul de conservare a fileurilor de anșoa; am adăugat capere, apoi roșii.
Când pastele au ajuns la jumătatea timpului de fierbere, le-am transferat în tigaie pentru a finaliza gătirea lor împreună cu restul ingredientelor. Aici am folosit 2 polonice din supa de pește pe care le-am adăugat treptat în tigaie în timp ce amestecam (restul supei de pește se va metamorfoza într-o ciorbă). Când pastele s-au gătit, am stins focul, am adăugat carnea de pește și pătrunjel tocat.
Mi-a rămas doar să mă bucur de o masă cu iz de mare.
Cantități:
1 cap de somon
2l apă
1 ceapă
3 morcovi
200g paste
2 căței de usturoi
3 fileuri de anșoa
2 linguri de capere
150g roșii cherry
Text&Foto: Vladimir Marian