Ouă turceşti

690

Nimic nu se compară cu un mic dejun săţios şi răcoritor, dimineaţa! Reţeta pe care v-o propun este una dintre felurile mele de mȃncare preferate, pe care le savurez des atunci cȃnd am în frigider ouă de casă proaspete. Este un fel de mȃncare pe care îl îndrăgesc şi copiii, atȃta timp cȃt pe lista ingredientelor boiaua afumată face loc celei dulci, iar fulgii de chilli sunt şterşi. Usturoiul, pus în cantităţi potrivite, în combinaţie cu ierburi şi restul ingredientelor, dă o savoare aparte, iar cremozitatea iaurtului grecesc e de neînlocuit în aceste ouă turceşti.

Ingrediente pentru ouă turceşti

(pentru 4 persoane)

  • 600 g iaurt grecesc
  • 150 g brȃnză ricotta
  • 2-3 căţei mici de usturoi
  • o mȃnă mică de frunze de mărar
  • o mȃnă mică de frunze de mentă 
  • un praf de sare
  • 150 g unt
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 linguriţă seminţe de chimion
  • 1 linguriţă fulgi de chilli
  • 1 linguriţă boia afumată
  • 1/2 linguriţă piper proaspăt măcinat
  • 4 ouă proaspete, reci
  • 4 linguriţe de zeamă de lămȃie
Prepararea cremei de iaurt

Înainte de toate, m-am asigurat că am toate ingredientele pentru un mic dejun perfect, cu care să încep bine ziua. Ouăle proaspete de casă le-am lăsat în frigider, pȃnă la ultimul pas în prepararea acestui fel de mȃncare delicios. 

Am pregătit, mai întȃi, crema de iaurt, ce a stat la baza ouălor turceşti. Apoi, am tocat mărunt ierburile proaspete şi am răzuit fin căţeii de usturoi. Cu ajutorul unui tel, am amestecat bine iaurtul şi brȃnza ricotta, împreună cu sarea, usturoiul răzuit şi ierburile. Am lăsat crema de iaurt la temperatura camerei şi m-am apucat de prepararea untului aromatizat.

Într-o cratiţă mică, am pus untul la topit, la foc foarte mic. Am adăugat şi uleiul de măsline şi am lăsat totul pe foc pȃnă cȃnd am simţit un miros plăcut, iar untul s-a închis la culoare într-un maron deschis. Apoi, am aruncat în cratiţă seminţele de chimion întregi, pudra de boia afumată, fulgii de chilli şi piperul proaspăt măcinat. Temperatura ridicată a untului a înmuiat seminţele de chimion şi a eliberat aromele din condimente. Am lăsat deoparte untul cu condimente şi m-am apucat de poşarea oălor.

Preparare ouă turcești

Următoarea etapă necesită puţină răbdare. Într-o oală destul de mare în diametru, am pus la fiert o cantitate potrivită de apă, astfel încȃt apa din cratiţă să măsoare în jur de 4 degete în înălţime. Am pregătit ouăle pe rȃnd. Am spart primul ou rece şi l-am aşezat cu grijă într-o strecurătoare de ceai pentru a îndepărta excesul de apă din albuşul oului. Am scuturat uşor strecurătoarea cu oul în ea, apoi am aşezat cu grijă oul într-o ceaşcă. Am turnat peste albuşul din ceaşcă o linguriţă de zeamă de lămȃie pentru ca albuşul să rămȃnă compact în timpul poşării. 

După ce apa a ajuns în punctul de fierbere, am stins focul şi am aşteptat puţin pentru ca apa să se liniştească, să nu mai aibă bule rezultate în timpul fierberii. Am turnat în apa clocotită oul din ceaşcă, cu grijă, şi l-am lăsat aşa timp de 2-3 minute, pȃnă cȃnd s-a gătit moale spre semi tare. Am luat oul din apă, cu o spumieră, şi l-am pus deoparte pȃnă cȃnd am poşat şi celelalte ouă. 

Pe fiecare farfurie am pus cȃte 2-3 linguri de cremă de iaurt, iar deasupra am aşezat cȃte un ou poşat. Am turnat peste ou 2-3 linguri bune de unt cu condimente şi deasupra am presărat mărar.  Masa de dimineaţă cu ouă turceşti atȃt de delicioase a fost gata! Am servit-o cu pȃine prăjită crocantă. Să aveţi poftă!

Gabi

Găsiți aici mai multe rețete cu ouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close