Bunica mea din partea tatei făcea un gulyas de oaie incredibil. Bun, foarte bun. Mi-l amintesc unori și mă pomenesc visând cu ochii deschiși la vremurile în care bunicii mei mai trăiau în lumea asta, la bunătatea și înțelepciunea lor, la toată mâncarea pe care o știu de la ei și la toată mâncarea pe care nu am apucat să o învăț de la ei. Am încercat de mai multe ori să regăsesc gustul mâncării de oaie pe care o gătea bunica, m-am apropiat, dar nu destul. Sigur, e posibil să fie o căutare fără sfârșit, poate pentru că nu caut într-o bibliotecă gastronomică ci în biblioteca amintirilor mele, loc în care, de bună seamă, lucrurile sunt puse în strânsă relație cu oamenii alături de care le-am trăit.
Mă tem că dacă lipsesc oamenii, amintirea refuză să să se arate în alte împrejurări. Poate că așa-i viața. Partea bună e că din aceste căutări apar mereu lucruri bune și amintiri noi. De exemplu, ciorba de oaie (miel, berbec, berbecuț) pe care v-o descriu aici.
E musai să folosești pentru ea carne cu os (cotlet, coaste, ceafă). Pe de o parte pentru că osul ajută mult la aromă, pe de altă parte pentru că bucata de carne de pe os e foarte fragedă și, prin gătire, se frăgezește și mai mult. Pentru 8 porții ai nevoie de un kilogram de carne de felul acesta. Opărește-o trei minute în apă în care fierb boabe de piper și puțină sare. Aruncă apa și pune carnea în cinci litri de apă curată, rece. Lasă oala pe foc mic, o oră, fără capac.
Curăță și spală bine patru rădăcini de pătrunjel, nu prea mari, o ceapă mare sau două mai mici, o țelină mică, o gulie cât un pumn de doamnă, cinci-șase morcovi și doi cartofi. Fă-le pe toate cubulețe mici. Pune-le la fiert împreună cu carnea (mai puțin cartofii). Când au fiert morcovii, pune și cartofii în oală. Opărește cinci roșii mari, dă-le jos pielița și îndepărtează cotoarele. Pasează-le sau mărunțește-le cu cuțitul, amstecă-le cu o lingură de boia dulce, o linguriță de sare, o jumătate de linguriță de piper abia zdrobit și 150 de mililitri de borș opărit (borș din sticlă, nu din plic, pus pe foc și dat în clocot). Pune-le în oală și mai lasă pe foc mic încă un sfert de oră. Pune în oală câteva frunze de pătrujel, o mână de frunze de leuștean tocate și două-trei frunze de țelină. Pune capacul și stinge focul.
Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.