Termenul „brunch” a fost introdus în Anglia pe la o mie opt sute și ceva, conform Wikipedia. Tot acolo zice că definește masa luată între micul dejun și prânz, ca să te țină-n viață, cumva. E de multe ori un bufet, din care te servești singur și ți se poate întâmpla să dai de el Duminica ori în vacanțe, că-n restul zilelor se presupune că lucrezi la ora 11 dimineața. Buuun. Ieri am plănuit un brunch din ăsta la noi acasă, dar pentru că ne-am trezit târziu, l-am amânat pentru ora 4 după prânz, după modelul războiului mondial declanșat de Albania, care din cauza ploii s-a ținut în sală. Bine, să nu credeți că ne-a displăcut cumva, ba din contră.
Am făcut hummus cu za’atar și multe semințe de floarea soarelui (hummus= năut fiert+iaurt de bivoliță&capră+pastă de susan+sare+sumac+usturoi+pătrunjel sau busuioc+za’atar+ulei de măsline extravirgin+zeamă de lămâie)
Am făcut tapenade, pastă din măsline negre. Adică măsline fără sâmburi (o cană), două linguri de ulei de măsline extravirgin, doi căței de usturoi, sare de mare, frunze de pătrunjel, puțină zeamă de lămâie și, în cazul de față, o linguriță de sos pesto. Gustoasă, foarte bună-n combinație cu pâinea prăjită.
Am făcut un alioli cu multă verdeață (o căciulie de usturoi proaspăt, o pișcătură de sare grunjoasă, trei linguri de ulei de măsline, două linguri mari de iaurt, o mână bună de frunze de pătrunjel și una de frunze de mărar – toate frecate bine-n mojar).
Merge perfect cu alioli.
Am făcut și frigărui din pulpe de pui marinate-n iuart cu tikka și garam masala.
Și mușchiul de porc marinat în praf de mirodenii.
De băut am avut vin roșu (Fetească Neagră de la Ceptura) și apă rece cu sirop de coacăze.
Cu desertul nu ne-am bătut capul, oaspeții noștri, Adina și Miki, au adus profiterol. Ceea ce vă doresc și vouă. În plus, să fiți sănătoși. La urmă, o întrebare: cât ați plăti (să luăm o sumă pentru o persoană) să vin să gătesc la voi acasă un brunch după modelul de mai sus? Nu mă pregătesc să mă lansez într-o nouă afacere, sunt doar curios. Mulțumesc pentru răspunsuri.