Salata asta a ajuns la mine pe o filieră turdeană. E o rețetă veche, cunoscută odinioară de sașii din zona Brașovului. E tare simplă și tare gustoasă, poate fi mâncată așa cum e ea sau lipită de o friptură (lucru indicat, dacă mă întrebați pe mine).
Cartofii se fierb în coajă și se curăță apoi. Dacă folosiți cartofi noi, frecați-i bine cu un burete curat și puneți-i la fiert în apă cu sare.
La un kilogram de cartofi aveți nevoie de 5-6 cepe nu prea mari. Eu am amestecat ceapa obișnuită cu șalotele dulci. Că-mi plac. Mai aveți nevoie de o ceașcă de oțet din vin sau din mere și de o cană de smântână.
Tăiați ceapa în rondele.
Puneți la fiert un litru de apă împreună cu oțetul. După ce a dat un clocot, turnați amestecul peste ceapă.
Acoperiți vasul cu ceapă și lăsați-l așa un sfert de oră.
După ce au fiert cartofii, tăiați-i în rondele.
Amestecați-i cu ceapa opărită și cu smântâna. Condimentați cu sare și piper.
Puneți apa de pe ceapă să mai dea un clocot apoi turnați-o peste salată (trebuie ca salata să stea în zeamă).
Asta-i salata:
Eu o să o mai fac vara asta, precis.
Să fiți sănătoși.