Sunt două lucruri care nu-mi plac la salata boeuf: să fie păstoasă (adică legumele și carnea să fie tocate) și să aibă maioneză. Mi se pare că e un dressing ales în mod nefericit, cel puțin pentru mine și pentru sănătatea mea. Iată de ce am fost încântat când mi s-a oferit ocazia de a revizui rețeta clasică, pentru www.bucatarulunisol.ro. Apropo, aceasta e ultima rețetă pe care o prelucrez înainte de vacanță dar voi reveni cel mai probabil de la toamnă cu alte rețete tradiționale transformate (sigur că nu închide nimeni site-ul și cu atât mai puțin blogul meu, pe care voi posta în continuare). Ia să vedem ce am știu t să fac de data asta:
Am pus rasolul de vită (nu pui, nu curcan, nu porc) la fiert în apă cu puțină sare. Pentru 4 porții am folosit 600 de grame, cu os cu tot. Când a fost fiert pe jumătate, am pus trei morcovi mari, o rădăcină de pătrunjel și trei cartofi, noi, că așa am avut. Am pus capacul oalei (oală sub presiune) și după 20 de minute am stins focul. Am lăsat legumele și carnea să se răcească încet, peste noapte.
Cu mazărea a fost mai simplu, doar am opărit-o trei minute, ea fiind prefiartă.
Pentru dressing am folosit două tipuri de muștar, unul dulce și unul dijonez.
Castraveții murați nu puteau lipsi. Germenii de ridiche și roșiile cherry sunt pentru decor.
Acum, la treabă: am tocat legumele în cuburi mari.
Am separat carnea de cartilagii, pielițe și oase.
Am fărâmițat carnea cu degetele.
Am pus toate ingredientele într-un bol (din mazăre am folosit trei linguri).
Am amestecat muștarul (patru lingurițe în total) cu trei linguri de ulei. Am obținut un sos cu consistența unei maioneze dar fără ou. Deci mai lejer decât o maioneză.
Am amestecat salata cu sosul.
Am obținut o salată boeuf mai ușoară, mai sănătoasă dar cu același gust grozav pe care-l știm cu toții din copilărie.
Să fiți sănătoși.