Marți veneam de la București spre Cluj. Am oprit la Sibiu, să o vedem pe prietena Ruxandra și să-i dăm o pauză (fie ea și foarte scurtă) din activitatea pe care o prestează, aceea de comunicator șef la FITS2011. Cu această ocazie am aflat că festivalul e bine-mersi și că măcar fetele care se preocupă de transmiterea veștilor despre el, sunt cuprinse de o febră cu nume slav: Marlenka. Marlenka nu-i o febră ca oricare alta, e o febră dulce. E o prăjitură despre care se știe că e de origine armeană și pe care cehii o fac foarte bine. Am căutat rețeta pe net și am găsit una pe Food.com. Nici nu se putea potrivi mai bine cu nevoile și dorințele mele. E simplă, are în ea lapte condensat și îndulcit (de aici am tras concluzia că nu-i chiar rețeta strămoșească ci mai degrabă una ușor actualizată) și e leit Marlenka pe care am găsit-o în multe locuri în țară. Recunosc, nu-s un mare fan (deși mi-a ieșit bună prăjitura) dar de dragul Ruxandrei am făcut-o și pe asta.
Pentru blat aveți nevoie de 500 de grame de făină albă, trei linguri de zahăr și trei de miere (eu am preferat să pun o lingură de zahăr și patru de miere), o treime dintr-un pachet de unt, o pișcătură de sare, două ouă și un pachet mic de praf de copt. Laptele condensat (pe care-l găsiți în Carrefour sau îl puteți comanda online) e pentru cremă.
Pentru a face blatul, amestecați ouăle cu untul, zahărul și mierea apoi adăugați praful de copt, sarea și făina.
Puneți făina puțin câte puțin, e posibil să nu fie necesară toată cantitatea (poate varia cu câteva zeci de grame). Frământați aluatul 3-4 minute, nu mai mult că devine prea vârtos și nu vreți asta. Importnat e să nu fie prea moale și în consecință nemodelabil.
Împărțiți aluatul în trei foi (pot fi cinci, depinde de suprafața tăvii pe care o folosiți la copt) subțiri pe care le coaceți în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Trei-patru minute-s destule pentru o foaie. Lăsați foile să se răcească.
Nu vă speriați dacă vi se pare că foile-s subțiri înainte de coacere, ele se umflă și la copt și în orele pe care prăjitura le petrece la rece.
Pentru cremă, amestecați 300 de grame de cremă de lapte (lapte condensat) cu două linguri de miere (nu mai multă, laptele condensat e dulce), o treime dintr-un pachet de unt și trei ouă. Încorporați ouăle pe rând, pentru a vă asigura că amestecul e omogen.
Puneți crema într-o oală cu fundul gros și apoi pe foc mic. Amestecați mereu cu un tel. În șase- minute crema se îngroașă și se apropie de punctul de fierbere. Luați oala de pe foc și lăsați crema să se răcească.
Pentru a termina prăjitura aveți nevoie de o cană de nuci/alune/fistic ori un amestec din toate astea, pe care le zdrobiți bine.
Umpleți foile cu cremă. Tot cremă trebuie să aveți și-n ultimul strat. Presărați nuci zdrobite peste stratul superior și dați părjitura la rece pentru cel puțin opt ore. E și mai bună după 24 de ore, se frăgezește.
Din cantitățile de mai sus am obținut opt felii generoase, ca acestea.
Eu spun că o felie e mai mult decât destul pentru o persoană zdravănă, are spre 500 de calorii.