Săptămâna înghețatei, acțiune sponsorizată de Nemox, furnizorul meu de tehnologie pentru producerea înghețatei, se încheie azi. Pe lângă rețetele pe care vi le-am arătat de luni încoace, mai am câteva care-și așteaptă rândul la publicare. Ele-și vor găsi locul aici în săptămânile ce vin. Astăzi vreau să vă arăt o rețetă cu stafide și ghimbir, absolut delicioasă. Am pornit de la aceeași bază galbenă (vezi aici ce e baza galbenă și cum se obține ea), la care am adăugat stafide jumbo, marinate în vin și ghimbir confiat, rehidratat de asemenea în vin.
Așadar, 200 de grame de stafide, jumătate de litru de vin rose sau roșu demi-dulce sau licoros. Dacă vreți să evitați alcoolul, folosiți un sirop din fructe de pădure îndoit cu apă sau, dacă vă place ideea mai mult, folosiți miere dizolvată în apă. Un fresh de portocale e bun pentru acțiunea asta.
Ghimbirul confiat se găsește la supermarket. Sau pe net. Căutați cu google și precis găsiți mai mulți furnizori care livrează acasă. Cât ghimbir? Chestiude de gust. Mie mi-au ajuns 50 de grame.
Am pus în vasul blenderului stafidele (am păstrat o treime din ele întregi pentru a le adăuga în mașina de înghețată cu 5 minute înainte de a o opri) și ghimbirul, cu două linguri din vinul în care s-au hidratat. Am pus apoi peste piureul acesta dulce-aromat o jumătate de kilogra de bază galbenă. Am mixat pe viteză redusă, să se omogenizeze bine.
Am turnat amestecul în mașina de înghețată. Aproape de finalul procesului am adăugat stafidele și ghimbirul rămase întregi. Dacă le pui la început, se duc la fundul cuvei și rămân acolo, după cum e firesc.
Dacă e temperată, poate fi luat în forme, foarte ușor.