După definiție, „ganache” (citește „ganaș”) e un sos cu care poți îmbrăca diverse lucruri, de la prăjituri la iubiți, în funcție de ce film ai văzut cel mai recent. El se obține amestecând frișcă lichidă/smântână dulce cu ciocolată de orice fel. Desigur, la cald. În funcție de nevoia pe care o ai, poți pune în ganache un gălbenuș sau puțin unt. Sau poți adăuga frișcă bătută, transformându-l într-o spumă de ciocolată. În fine, nu de asta m-am pornit să postez ci pentru a vă arăta o tartă cu ganache pe care am pus-o în meniul restaurantului Hills din Bistrița și pe care oamenii de acolo o fac foarte bine. Iată:
Îmi place să le dau oamenilor convingerea că pot face (ei, nu eu) lucruri sofisticate, spectaculoase, cu aer savant, în timp ce se distrează în bucătărie făcând lucruri grozav de simple. Să luăm ca exemplu această tartă de ciocolată: arată ca un desert elaborat, rod al tehnologiei sofisticate sau al unei mari priceperi într-ale patiseriei. Nu-i defel așa. Probabil că poți învăța un copil de zece ani să facă asta fără probleme.
Pentru aluat aveți nevoie de un gălbenuș, trei linguri de zahăr, jumătate dintr-un pachet de unt (aproximativ 100 de grame) și 160 de grame de făină cernută. Amestecați gălbenușul cu zahărul și untul făcut cubulețe apoi încorporați făina. Obțineți un aluat moale, ușor de întins direct în tava de silicon (sau într-una metalică, unsă cu unt). Înțepați aluatul cu o furculiță, să nu se umfle la copt. Acoperiți-l cu hârtie de copt, să nu se rumenească prea repede (fixați foaia cu două furculițe sau cu o mână de boabe de fasole). Coaceți-l 20-25 de minute la 180 de grade Celsius. Lăsați aluatul să se răcească în tavă.
Mărunțiți 200 de grame de ciocolată neagră, puneți-o într-o cratiță cu fund gros împreună cu 300 de mililitri de smântână dulce grasă și o lingură de zahăr pudră. Puneți cratița pe foc mic și amestecați până se topește ciocolata. În trei-patru minute, obțineți un sos gros care, pe măsură ce se răcește, continuă să se îngroașe, transformându-se într-o cremă. Umpleți tarta cu cremă și puneți-o în frigider pentru 4 ore. Tăiați-o cu un cuțit cu lama udă. Să fiți sănătoși.