Prima oară am văzut rubarbă acum vreo zece ani într-o piață din Făgăraș, tot prin mai. Auzisem de ea, îi văzusem pe british chefs gătind-o, dar n-o găsisem niciunde în București. Nu-i prea populară nici acum pe la noi, așa că dacă mi se face dor de tulpini roz și acrișoare, trebuie să pornesc într-o adevărată misiune de scanat magazine și tarabe.
Rubarba e acrișoară, fără prea mult parfum, dar e foarte sănătoasă și conferă deserturilor o notă răcoritoare. Ideea e că trebuie s-o ajutăm cu arome puternice. Ghimbirul i se potrivește mănușă, la fel cardamomul și portocala. Ceea ce am și făcut: crumble cu rubarbă și cremă de lapte cu arome orientale.
- Porniți cuptorul la 180°
- Crumble: Transformați în firimituri 150 g de făină și 100 g de unt rece, apoi adăugați 50 g de zahăr și coaja de la o portocală. Întindeți amestecul pe o foaie de copt și rumeniți-l la cuptor pentru 25 de minute.
- Tăiați 500g de rubarbă în bastonașe de 2 cm lungime, așezați-le într-o tavă, apoi stropiți-le cu sucul de la portocala căreia i-am folosit coaja. Deasupra presărați 80 g de zahăr. Puneți rubarba în cuptor până când se înmoaie, dar își păstrează încă forma (cca 25 minute).*
- Cremă de lapte cu ghimbir și cardamom: într-un castron, amestecați 2 gălbenușuri**, 50 g zahăr și 20 g amidon. Separat, încălziți 250 ml lapte împreună cu 3 păstăi de cardamom și o bucată de rădăcină de ghimbir de 2 x 2 cm, curățată și feliată. Când laptele este aproape de fierbere, opriți focul și acoperiți crăticioara pentru a lăsa aromele să se împrietenească. După câteva minute, turnați laptele peste gălbenușuri, omogenizați și întoarceți totul pe foc, amestecând constant cu un tel până când crema începe să se lege, moment în care opriți focul și continuați să amestecați. Treceți crema printr-o sită fină sau scoateți mirodeniile cu o lingură.
- Asamblați desertul în pahare, alternând straturile de rubarbă, cremă și crumble. Ar fi bine să așteptați să se răcească în frigider.
* Dacă aveți loc în cuptor, puneți în același timp rubarba și crumble-ul.
** Albușurile se pot păstra la congelator, în așteptarea unui alt desert.
*** Cantitățile sunt pentru 3 pahare. Feel free să le dublați.
Text&Foto: Anca Aldea