Brownie, zisă și negresă, e o prăjitură intrată în caietele cu rețete ale mamelor noastre destul de recent și în forme dintre cele mai diverse, rareori semănând cu prăjitura pe care o găsim azi în lanțurile internaționale de cafenele ori în restaurantele cu meniu internațional.
Rețeta aceasta e una dintre preferatele mele, mai ales pentru că e ușor de adaptat, ușor de personalizat. De exemplu, poți să o faci cu magiun, gem de fructe de pădure, caise bine coapte, zmeură, sau, ca în cazul de față, cu brânză fină de vaci. Pentru 10 porții generoase (o tavă cu diametrul de 25-26 cm) am folosit 280 de grame de ciocolată neagră, 280 de grame de zahăr, 280 de grame de unt, 100 de grame de făină, trei ouă mari, două plicuri de zahăr vanilat Bourbon, 50 de grame de cacao, 150 de grame de ciocolată cu lapte (albă și neagră), 150 de grame de brânză fină de vaci.
Mai întâi am aprins focul în cuptor (180 grade Celsius) și am uns tava cu unt. Am rupt ciocolata cu 70% cacao în bucăți și am pus-o la topit împreună cu untul. Am folosit o cratiță cu fund dublu. Am bătut zahărul (inclusiv zahărul vanilat) cu ouăle până am obținut o spumă nu prea tare. Am amestecat făina cernută cu cacao. Am mărunțit ciocolata cu lapte. Am amestecat ciocolat topită cu untul (lăsate la răcit) cu spuma de ou și zahăr apoi am încorporat în compoziție ametecul de fină și cacao. Am adăugat și ciocolata mărunțită. Am turnat compoziția în tavă și am pus brânza cu o linguriță din loc în loc, acoperindu-o cu compoziție. Am copt prăjitura timp de aproape 30 de minute.
A ieșit grozav de bună. Pentru a o completa, puteți să faceți un sos de mentă, răcoros și fin. Bateți un gălbenuș, o lingură de zahăr pudră, 300 de mililitri de smântână dulce grasă și patru-cinci frunze de mentă tocate mărunt, pe baie de aburi. După cinci-șase minute ar trebui să aveți sosul, nu foarte gros dar omogen. Lăsați-l la rece înainte de servire. Cantitatatea aceasta e suficientă pentru două porții generoase.