Bezea caramelizată caldă și înghețată cremoasă. Să vă spun mai multe? Haide să vă spun 😊O singură dată am făcut Baked Alaska, și a devenit deja preferata familiei și a prietenilor. Și e ușor de înțeles de ce. E inedită, arată impresionant și surpinde prin alăturarea foarte reușită a unor elemente aparent incompatibile: înghețata și cuptorul încins.
Trebuie să recunosc că eu am luat-o ca pe o provocare inginerească. Credeți sau nu, există studii serioase despre prăjitura Alaska perfect coaptă. Așa că mi-am suflecat mânecile, și iată ce-a ieșit:

Ingredientele pentru blatul Baked Alaska
- 120 g de unt la temperatura camerei
- 300 g de zahăr
- două ouă
- 250 g de făină
- 50 g de cacao
- 240 ml de lapte bătut
- o linguriță de praf de copt
- un praf de sare

Ingredientele pentru umplutura Baked Alaska
- 50 g de înghețată de vanilie
- 150 g de înghețată de cireșe
- 300 g de înghețată de ciocolată cu cireșe amare
Sau puteți folosi unul sau mai multe feluri din înghețata preferată.
Ingredientele pentru bezea
- 6 albușuri reci
- un praf generos de sare
- o linguriță de zeamă de lămâie
- 300 g de zahăr
Prepararea Baked Alaska
Deși pare foarte complexă, această rețetă este foarte simplu de realizat. Științific. Totul stă în echilibrul temperaturilor. Înghețata trebuie să fie extrem de rece și bine sigilată între blat și bezea. Iar timpul de coacere trebuie să fie scurt, la o temperatură foarte ridicată.
Am început cu blatul. Am adus împreună într-un bol făina, cacaoa, praful de copt și sarea. Separat am bătut bine untul împreună cu zahărul. Când amestecul a devenit pufos și omogen, am adăugat ouăle și apoi am încorporat, alternându-le, laptele bătut și amestecul de ingrediente uscate.
De ce folosesc lapte bătut? Blatul capătă o consistența densă și catifelată, perfectă pentru a izola termic înghețata.

O formă de tort de 18 cm, unsă cu unt și tapetată cu faină, 20 – 25 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, și gata. Poate rămâne liniștit la răcit, așteptâdu-și rolul de bază pentru Baked Alaska.
Între timp, m-am ocupat de ”domul” de înghețată. Am lăsat-o puțin la temperatura camerei, ca să fie mai ușor de manevrat. Într-un bol de aproximativ 16 cm diametru (de 18 n-am avut) am pus folie de plastic și am aranjat înghețata în straturi. Nu l-am umplut de tot, am lăsat cam 1 – 2 cm pentru blat.
Și din nou în congelator, preț de o oră.
Am decupat blatul răcit astfel încât să se potrivească în bol, peste înghețată, am acoperit din nou cu folie și am lăsat totul la congelat peste noapte. Poate sta oricât, de la 4 – 5 ore, la câteva zile. Asta face din prăjitura Alaska un desert extrem de convenabil de făcut pentru orice ocazie – poate fi asamblat chiar și cu zile înainte.

Preparare bezea
Am bătut foarte bine albușurile, cu praful de sare și zeama de lămâie. Apoi am adăugat treptat zahărul, până am obținut spuma tare și lucioasă pentru bezea.

Am scos înghețata, am întors-o pe o tava de tartă cu baza detașabilă, și am îmbrăcat-o în bezea. Secretul este urmatorul: pentru un timp optim în cuptor, de 8 – 10 minute, la 240 de grade, e nevoie de un strat de bezea de 2 cm grosime. Astfel, înghețata nu se va topi, blatul va redeveni dens și catifelat, iar bezeaua caldă va fi perfect caramelizată.

Et voilà: prăjitura Baked Alaska este gata! Caldă la prima atingere și rece până la ultima linguriță, însă cu totul delicioasă. Ca o zi de mai.
S-aveți pofta!