Oricât de sănătoasă se crede a fi ciocolata neagră, trebuie să recunoaștem că tortul de ciocolată și toate ingredientele lui fac mai degrabă parte din categoria „păcate culinare” decât din cea a deserturilor sănătoase pe care le mănânci fără a te simți vinovat. Dar eu una prefer un tort bun de ciocolată mâncat cumpătat decât orice alt desert cumpărat din comerț sau ceva făcut la repezeala, mâncat la ore târzii din noapte (zic eu, care îmi tăiam o felie din acest tort la ora 12 noaptea, voi nu faceți ca mine!). Rețeta de azi, așadar, e un tort-sufleu de ciocolată, aerat, ciocolătos, fără pic de făină și e demențial cu o cupă de înghețată sau un sos de ciocolată ori pur și simplu câteva fructe și frișcă naturală bătută. Recunosc că nu e cel mai arătos tort din lume, dar cu siguranță e în topul celor mai bune! Oricum, tortul poate recupera estetic în momentul în care il puneți pe farfurie.
Ingrediente: 180g ciocolată neagră (70%), tocată, 60g unt gras (82% grăsime), 6 ouă mari, 180g zahăr, 1 praf de sare, 1 linguriță zeamă de lămâie, 2 linguri rom, unt pentru uns tava și puțină cacao tot pentru tavă.
Preîncălziți cuptorul la 180C și ungeți o tavă rotundă (22-24cm diametru) cu unt. Tapetați tava cu puțină cacao și dați deoparte.
Combinați ciocolata și untul într-un bol și topiți fie pe baie de aburi, fie în microunde câte 30 secunde o dată. Când compoziția e omogenă, dați deoparte să se răcească.
Separați albușurile de gălbenușuri. Mixați gălbenușurile cu un praf de sare și jumătate din cantitatea de zahăr până obțineți o compoziție cremoasă, deschisă la culoare. Încorporați romul și ciocolata topită cu mixerul la viteză mică sau chiar cu o spatulă.
Bateți albușurile cu zeama de lămâie până devin spumoase. Adăugați treptat zahărul rămas și mixați câteva minute până obțineti o bezea fermă, lucioasă. Încorporați treptat bezeaua în compoziția de ciocolată. Turnați blatul obținut în tavă și coaceți pentru 30-40 minute, reducând focul ușor în ultimele 10 minute de copt. E gata când tortul e crescut bine și centrul nu este lichid, însă nu depașiți 40 minute de copt căci începe să se usuce.
Când tortul e gata, scoateți din cuptor și lăsați să se răcească în tavă. Tortul se va lăsa destul de mult după ce se răcește, dar asta nu-i afectează textura ori gustul în niciun fel.
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu