A vinit tiptil-tiptil și rându la rițieta moldovinască, și ce-i mai moldovinesc decât o alivancâ cu brânzâ dulșii? Poati doar surâsu di moldovancă, dar aista-i dichis mare di făcut și cari nu si spuni la orișișinii.
Hai cu alivanca:
Di pus într-însa:
– 1 litru di lapti
– 300 di grami di malai
– 500-600 di grami di brânzică dulși
– 400 di grami di smântânâ
– 100 di grami di unt
– 5-6 uouâ
– 7 linguri di zahăr
– 1 plic di zahăr vanilinat
– răzăturâ di la o lămâii și di la o portocalâ
Cum si fașii:
Iei matalii ghinișor laptili și-l pui la fiert. Pui într-insul untul, zaharul vanilinat și un țâr di razaturâ di lămâii. Când fierbii, ninji malaiul frumușel în oalâ. Lași nițel să si umflii și dai la o parti la racoarii. Pânâ nu si rașeștii, n-ai da fași cu dânsul.
Într-o covătuțâ pui brânzica cu smântânâ cu gălbenușurili di la oușoari, zaharul și cu razaturâ di lămaii și di portocalâ. Mestiși pânâ si topieștii di tăt zaharul.
Albușurili li bați voinișiestii sa si facâ spumâ ca neaua.
Când s-a rașit și terșiul di mamaliguțâ, pui brânzica frecatâ ghinișor pisti el și mesteși bini cu linguroiu.
Acuma abia pui albușul di ou și susiești di jos în sus să si facâ ca pufu șel mai moali.
Pui în tava șia mari di cuptor, ca așa îs drămuirili șeștia di ți le-am dat.
Lași aproapi o ora la cuptior pi 180 di gradi.
Iaca!
Îi bunî alivanca, mai ales din mâna unei buniși care tari-i bucuroasî când are oaspeți. Punii în covătuța șeia toati amintirili ei di copilî și di fată tânară și surâdi mulțămită când scoati di la cuptior, galbină ca soarele, prajiturica șiasta di poviesti.
Să vă deie Domnul sanatati și bucati dulși!
Text&Foto: Costin Barbutz