Anul acesta mi-a adus un parteneriat cu Nemox România, distribuitor de mașini de făcut înghețată care încurajează fantezia, bunul simț, utilizarea ingredientelor naturale și alte lucruri care m-au convins. Povestea e lungă, mașinile pe care lucrez de obicei sunt destinate utilizării în hoteluri sau restaurante/cofetării însă zilele trecute am primit mașina de uz casnic. O să vă povestesc depre mașină și desre funcționarea ei mai încolo, că vara-i lungă. Azi …sparg gheața cu o rețetă de înghețată de ciocolată.Mașina e cam cât o mașină de făcut pâine, nu ocupă mult spațiu. Și are doar două butoane, lucru care mă face fericit. Dar, să revin la rețetă: pentru patru porții ai nevoie de 90 de grame de ciocolată neagră pe care o rupi în bucăți și o pui într-o cratiță cu fund gros.
Ai nevoie de trei gălbenușuri și de 100 de grame de zahăr brun.
Bate gălbenușurile și zahărul spumă. Dacă nu se dizolvă tot zahărul, nu te îngrijora, se v dizolva la pasul următor.
Toarnă 200 de mililitri de smântână dulce peste ciocolată și pune cratița pe foc mic. Amestecă până se topește toată ciocolata.
Obții un sos de ciocolată destul de gros.
Toarnă 100 de mililitri de lapte peste sosul de ciocolată și pune cratița din nou pe foc.
Așteaptă să se încălzească amestecul din cratiță (să fie fierbinte dar să nu clocotească) și toarnă-l în fir subțire peste gălbenușuri. Atenție, dacă amestecul e prea fierbinte, ouăle se transformă în omletă. Sau ceva de genul ăsta.
Toarnă compoziția în cuva mașinii de făcut înghețată.
Pune capacul, apasă butoanele care comandă frigul și malaxorul și fă-ți de lucru 20-25 de minute.
Dacă dublezi cantitățile (atenție la gălbenuș, unul în plus e suficient chiar dacă crești cantitățile celorlalte ingrediente în mod semnificativ) și umpli cuva, timpul de înghețare/malaxare crește. Buuun. Să vedem ce am obținut: am obținut o înghețată cremoasă, fină, fără ace de gheață, gustoasă, controlată și echilibrată. O nivelez cu o lingură udă și o pun în congelator, asta dac vreau să fac globuri și nu o mănânc imediat.