E după-amiază newyorkeză de aprilie cu soare și umbre de frunze proaspete aruncate pe trotuar. În micul restaurant italian, la răcoare și liniște, stă cu ochii pe geam un bătrân domn. Fereastra largă îi permite o vedere amplă, ca a unei terase, deosebită de aceasta doar prin bariera de sticlă ce filtrează întru-câtva zgomotul fin al străzii. E singurul client al acestei ore și își permite să se lase furat de gânduri și amintiri. Nu-i mai place forfota străzii americane ca în urmă cu 40 de ani când a debarcat pentru prima oara. Vede cu ochii minții fântâna din centrul micului orășel din sudul Italiei, femeile brunete și drepte cu coc înalt, băieți jucându-se cu cercul și chipul mamei la etajul de deasupra brutăriei. Simte mirosuri de roșie încinsă de soare și coajă de lămâie. Surâde în gol.
– Don Giancana, un zabaione? îl întreabă aplecat proprietarul restaurantului.
– Si caro, un zabaione, ti prego, ma con il vero Marsala. Come lo faceva mia povera madre.
Se folosesc:
– 6 gălbenușuri proaspete
– 6 linguri de zahăr
– 150 ml de vin Marsala
– 500 de grame de căpșuni
Căpșunile se taie cuburi generoase și se pun la îmbălsămat cu două linguri de zahăr și 50 de grame de Marsala.
Gălbenușurile se pun într-un castron de sticlă sau metal în vederea preparării la bain-marie. Procedura, foarte utilizată în bucătărie presupune încălzirea ingredientelor cu tot cu recipient, într-un vas mai mare cu apă sau alt lichid, așezat pe foc. Această metodă de preparare prezintă avantajul de a evita un transfer de căldură prea brusc.
Așezați cele două recipiente pe foc, cel cu apă dedesubt și cel cu gălbenușuri pe suprafața lichidă, la foc mediu.
Cu ajutorul unui mixer, zăpăciți gălbenușurile la bain-marie, adăugând pe rând cele 6 linguri de zahăr. Trebuie să rezulte o cremă pântecoasă, galbenă ca un spic de grâu și dulce ca o amintire dintr-o dimineață de copilărie.
Spre sfârșit, adăugați paharul de vin dulce și încorporați-l bine în cremă.
Așezați căpșunile în cupe de șampanie sau de Martini, după moda italo-americană și adăugați în fiecare o cantitate egală din crema Zabaione.
Savurați această bijuterie simplă dar încărcată de dorul tuturor italienilor, buni sau răi, aflați departe de casă și de străbuni!
Text&Foto: Costin Barbutz