A sosit perioada mea favorită din an, când îmi vizitez părinții și ne strângem cu toții acasă, gătim și luăm masa împreună. Gospodăria noastră este micuță, și neavând suficient spațiu să creștem multe animale, și de Paști și de Crăciun sacrificăm porcul. Și-așa este leguma noastră preferată, a românilor.
Așadar, cu această ocazie am ales să gătesc partea mea preferată din porc, mușchiulețul fraged, alături de o garnitură bazată pe cartofi noi, fiind sezonul lor, și un sos de afine, pentru prospețime.
Înainte de toate am pregătit mușchiul, i-am dat un praf sănătos de sare și m-am apucat rapid de sos.
Pentru sos am pus 300 g de afine la fiert în 2 căni de apă, la foc mic. Când au început să fiarbă, am pus jumătate de pahar de suc de lămâie și o lingură de zahăr. L-am lăsat la foc mic până a scăzut puțin, aproximativ 15 minute.
Am pus cartofii la fiert în coajă cu 2 foi de dafin, pentru că urmează să fac garnitura; voi fierbe cartofii parțial, cât intră puțin furculița.
Acum m-am întors la frumusețea de mușchi. Am făcut o marinadă dintr-o lingură de boia iute, una de ulei, 3 căței de usturoi, 2 de sos de soia și niște cimbru, pe care o voi folosi imediat.
Am încins o tigaie încăpătoare cu 2 linguri de ulei și i-am făcut o crustă frumoasă, înainte de a-l condimenta.
Când a devenit ușor auriu, am încins cuptorul la 180 de grade, am condimentat frumos mușchiul și l-am băgat la căldurică pentru fix 10 minute.
Între timp, am făcut rapid garnitura. Am încins un ceaun cu o ceașcă de ulei și am pus cartofii aproape fierți, cu niște cimbru și puțină sare. Când au căpătat o culoare aurie, am adăugat o mână de ciuperci feliate și am gătit la foc iute pentru 5-7 minute. La sfârșit am pus o ceapă verde tocată foarte mărunt, pentru prospețime, dacă tot avem în grădină.
Când mușchiul este gata, îl feliez cu poftă. A ieșit suculent și aromat. Se potrivește de minune cu garnitura, iar sosul aduce și mai multă prospețime farfuriei.
Familia noastră vă urează Sărbători Fericite!
Text&Foto: Aura Crăciun
Bake-Up Artist