Am eu aşa o părere aparent avizată că mâncarea făcută în familie trebuie să fie simplă şi GUSTOASĂ. Am scris „gustoasă” cu Caps Lock, pentru că în cuvântul ăsta şade chintesenţa mâncării cu care am fost crescuţi, mâncare pe care nu mereu am înţeles-o sau ȋndrăgit-o când eram mai tinerei, dar care răsare parcă de nicăieri în mintea noastră la un moment dat în viaţă, moment ȋn care descoperim că am mai crescut puţin sau am mai îmbătrânit puţin.
Cam aşa stă acum treaba între mine şi rasolul de vită, cu al său os şi măduvă, rasol la care obişnuiam să strâmb din nas când eram mai mic și pe care acum nu ştiu cum să fac să-l mănânc mai des.
Reţeta începe cu achiziţionarea unor bucăţi feliate de rasol de vită pe care special le-am ales mai mici şi mai mari, ca să mă asigur că bucata mai mare va sfârși la mine în farfurie. Bucăţile le-am dat cu sare şi piper şi le-am pus într-o tigaie cu puţin ulei pe care l-am încins foarte bine (să sfârâie la contactul cu carnea) şi nu le-am pipăit și nici nu le-am mutat din loc timp de 1 minut şi jumătate.
După ce bucăţile de carne s-au caramelizat bine, le-am întors şi le-am lăsat să se coloreze pe cealaltă parte încă un minut, după care le-am scos pe o farfurie, cât timp am pregătit legumele.
Aici, fiecare face cum vrea, cert e că eu am folosit un praz mai mic, doi ardei kapia, o ceapă, 2 căţei de usturoi şi un morcov măricel. Pe toate cele de mai sus le-am tăiat cum mi-a venit mie şi le-am pus timp de 4 minute în tigaia în care a stat carnea mai devreme, pentru că nu voiam să pierd baza gustului lăsată de carne în tigaie. Pentru că am pus pătrunjel pe deasupra la servire, nu am aruncat codiţele, le-am tocat mărunt şi le-am băgat şi pe ele ȋn grămada de legume. Am adăugat sare şi piper.
După 4 minute, legumele erau aşa, puţin „ameţite”, nici călite, nici crude, numai bune ca să torn peste ele un pahar de vin alb (250 ml); am redus apoi amestecul la jumătate (3 minute la foc mare).
Am oprit focul, am pus legumele într-o cratiţă potrivită, carnea peste legume (împreună cu lichidul care s-a scurs din carne în farfurie), am completat cu apă (fix de la robinet) până când bucăţile mai ieşeau doar puţin la suprafaţă. Am pus sare şi piper şi le-am băgat la cuptor la foc mic spre mediu (170 de grade), timp de 2 ore şi jumătate.
După ce timpul a trecut, am scos cratiţa din cuptor şi am așezat-o în mijlocul mesei, iar pentru servire am pus pătrunjel pe deasupra şi mămăligă dedesubt.
Carne fragedă, mămăligă moale, sos din plin, iar la final, măduvă cu un fir de sare.
Text&Foto: Mihai Petrișor
www.mihaipetrisor.ro