Când mi se face poftă de ceva, îmi fac (aici vorbim strict despre mâncare, că deja văd sprâncene ridicate). E unul dintre avantajele meseriei mele. Uneori, dacă am îndoieli, o sun pe mama. Asta-i treaba, nu le știu pe toate iar dacă vine vorba despre lucruri cu care am crescut, cred că mama se pricepe mult mai bine decât mine. De data asta n-am sunat-o să o întreb cum să fac sarmale, am mai făcut de câteva ori în viață, am sunat-o doar să mă laud că mi-au ieșit bune deși le-am făcut un pic altfel.
Am folosit carne de porc și vită (amestec 70/30) în care am amestecat sare, piper, cimbru uscat, mărar proaspăt și roșii uscate și marinate-n ulei cu busuioc (am un stoc de care încerc să scap de asta le tot folosesc zilele astea). Am mai amestecat în carne (600 de grame) o ceașcă de orez cu bob mare (pe care l-am dat la sticlit pe foc mic cu o ceapă roșie tocată mărunt) și o lingură bună de piept de porc afumat, uscat bine și mărunțit, produs undeva la Gura Humorului.
Am opărit o varză și i-am desprins frunzele (cam groase dar am avut de unde să aleg de 30 de sarmale mici), am umplut sarmalele și cu ce mi-a rămas din amestecul de carne și din varză am făcut o tocătură din cuțit cu care am tapetat fundul cratiței în care am fiert sarmalele (sub amestec am pus rondele de cârnați afumați). Am pus o cană de roșii pasate îndoită cu apă peste sarmale (nu le-am acoperit de tot, sarmalele nu se fierb în apă, se înăbușă în aburi ca să rămână întregi și ferme), am mai pus niște frunze de mărar și de pătrunjel peste ele, o mână de roșii cherry, capacul deasupra și gata, le-am lăsat să asude sub capac un ceas și jumătate. Asta așa, aporpo de ce te inspiră azi.
Să fiți sănătoși.