Apropo de presiune, intervin cu un update ca să vă anunț că am postat la Chinezu despre publicitatea de pe blog:). Sunt convins că aproape toți veți înțelege corect ce am scris eu acolo.
Mama nu folosea oala sub presiune. De fapt, din ditamai familia, o folosea doar mama tatălui meu (așa țin eu minte, să mă tragă neamurile de urechi dacă greșesc). Nu știu de ce, poate de teamă, poate pentru că implică un minim de atenție suplimentară față de oalele normale, poate pentru că ne e teamă de cuvântul „presiune”, care, săracul, nu-i vinovat cu nimic. Eu mi-am adus aminte că am în dulap o oală de felul ăsta și, inspirat de povestea cu colagenul lui Emil, am purces la alcătuirea unui prânz pe bază de presiune. Am cumpărat trei bucăți de rasol și câteva legume. Am obținut o supă și felul doi din aceeași oală. Sigur, pentru că am pus multă apă în oală, multe din proprietățile legumelor și ale cărnii s-au transferat în supă, care a devenit probabil mai hrănitoare decât felul doi (pentru legume la aburi, ceva mai apropiate de starea lor naturală, puneți în oală foarte puțină apă, eventual un suport pentru legume).
Pentru aromă am folosit coriandru, piper boabe, puțină scorțișoară și puțină sare.
Legumele: morcov, pătrunjel, țelină, roșii cherry, ceapă, usturoi. Le-am spălat și le-am tăiat în bucăți mari. Le-am pus în oală, împreună cu carnea și cu condimentele.
Am pus apă în oală. Cam jumătate din volum. E important să nu fie oala plină, legumele stau la suprafață și pot acoperi supapele prin care ies aburii, lucru care poate duce la creșterea exagerată a presiunii.
Am pus capacul oalei.
Am ținut oala pe foc timp de 35-40 de minute de când a început să scoată aburi prin supapă. Suficient pentru ca și carnea să fie fiartă bine. Dacă doream legume la aburi, jumătate din timp ar fi fost destul, poate chiar un sfert de oră. Înainte de a deschide capacul am pus oala în chiuvetă și am lăsat să curgă pe ea apă rece, lucru care a dus la scăderea presiunii din interior. Ca să mă asigur că nu-s în primejdie, am ridicat clapeta care deschide supapa. Presiunea s-a echilibrat și am putut deschide oala în siguranță.
Am obținut o supă concentrată, legume ferme dar fierte și carne foarte fragedă.
Din supă, sos de soia, sos de stridii, tăieței din orez, ceapă verde, pătrunjel și o ciupercă tăiată în lamele fine, am făcut felul unu, o supă în stil asiatic.
Rasolul și legumele fierte au devenit felul doi, la care am adăugat hrean ras și oțet balsamic.