Gradul de civilizaÅ£ie al unui popor este fÄrÄ Ã®ndoialÄ Ã®n directÄ legÄturÄ Åi cu felul sÄu de a se hrÄni. Citatul e extras din introducerea ediÅ£iei din 1954 a CÄrÅ£ii de bucate a Sandei Marin, introducere semnatÄ de dr. Mircea Petrescu. Am avut privilegiul de a Å£ine în casÄ un exemplar din aceastÄ ediÅ£ie, graÅ£ie lui Mircea Groza, a cÄrui bibliotecÄ e grea de cÄrÅ£i de gastronomie vechi, foarte vechi dar Åi din cele mei noi. Pe cele mai noi le gÄsesc Åi singur peste tot, pe cele vechi însÄ, le pot cunoaÅte doar pentru cÄ e cine sÄ mi le dea. Cât despre cartea pe care v-o arÄt azi, cu siguranÅ£Ä cÄ reÅ£etele din ea sunt aceleaÅi în fiecare ediÅ£ie. Cu adevÄrat interesante sunt adÄugirile care apar de la o epocÄ la alta (introducerea, diverse sfaturi pentru gospodine, sfaturi care sunt adaptate la vremuri Åi evoluÅ£ia tehnologiei), felul în care este tratatÄ gastronomia ca ÅtiinÅ£Ä a preparÄrii hranei Åi a prezentÄrii acesteia.
PS: Sanda Marin nu a fost un bÄrbat ci o femeie, o moldoveancÄ nÄscutÄ la 1900 în IaÅi, în familia unui profesor universitar. Numele ei adevÄrat a fost Cecilia Maria Simionescu.